Premijeru Srbije Aleksandru Vučiću, barem kako za Danas kažu u njegovom kabinetu, u kreiranju spoljne politike zemlje „pomaže“ samo Đerđ Matković kao njegov zvanični savetnik za tu oblast od 2012. godine, inače karijerni diplomata iz Ministarstva spoljnih poslova. Da li još neko utiče na to da se usred krize odnosa Evropske unije i Rusije, u trenutku kada je Srbija kandidat za članicu EU, svrstavamo uz obe strane, ne narušavajući odnose ni sa kim, za sada nije poznato.

Svakako da premijer Vučić u ovom trenutku uspeva da „hendluje“ i da održava dobre odnose i sa EU i sa Rusijom, uprkos tome što Srbija ne usklađuje svoju spoljnu politiku sa Evropom. A to će zbog daljeg približavanja Uniji u jednom trenutku morati da učini. Poslednji primer za to je svakako prošlonedeljni odgovor srpskog premijera na „ed memoar“ kojim se Srbija poziva da se uzdrži od mera podržavanja izvoza u Rusiju, nakon uvedenih sankcija iz evropskih zemalja. Vučić je rekao da neće podsticati izvoz za rusko tržište, ali i da neće uvoditi sankcije Ruskoj federaciji. Evropa je time, kako su rekli, bila zadovoljna.

Teško je poverovati da ovakve rizične odluke o spoljnoj politici Srbije premijer Vučić donosi samostalno ili na osnovu konsultacija sa samo jednim savetnikom. U kabinetu premijera, međutim, nismo dobili odgovor o tome da li se Vučić o toj oblasti savetuje, makar neformalno, i sa inostranim stručnjacima. Podsetimo, tokom prethodne dvogodišnje vlade Vučićevi savetnici, dok je bio prvi potpredsednik, bili su austrijski državnik Alfred Guzenbauer, Franko Fratini iz Italije i Dominik Stros Kan, bivši generalni direktor MMF. Mediji su pisali da su Guzenbauer i Fratini nastavili da savetuju Vučića i kao premijera, dok za Stros Kana to nije poznato. Ni Danas nije juče dobio odgovor o njima u kabinetu premijera.

Ove godine u Beogradu se sa Vučićem sastao i bivši premijer Velike Britanije Toni Bler, ali je nakon toga rečeno da on neće biti savetnik Vlade Srbije niti premijera. Kako nam je tada objašnjeno u Vladi, Bler je došao u nezvaničnu posetu Vučiću i razgovarali su o evropskim integracijama i o „formiranju premijerovog kabineta“.

Na pitanje Danasa da li su u kabinetu premijera angažovani stručnjaci iz MSP, srpski šef diplomatije Ivica Dačić ističe da je upravo Đerđ Matković poslat iz tog ministarstva, kao i da on kao ministar sa premijerom o spoljnoj politici „ima redovnu komunikaciju i koordinaciju“. Dačić dodaje da on kao šef diplomatije nema nezvanične savetnike iz inostranstva.

Premijer Vučić bi, inače, prema nedavnim izmenama Zakona o Vladi mogao da osnuje neograničen broj saveta u okviru svog kabineta, ali to, kako saznaje Danas, još nije učinio. Osim ekonomskog i saveta za javnu službu i državne organe, kao što je bilo ranije, premijer sada može da ima i savete u drugim oblastima, od spoljne politike do ljudskih prava.

Vučiće je povodom ove mogućnosti rekao da je reč o ljudima koji bi radili volonterski i ideja je da postoji više saveta koji bi pomagali u važnim i ozbiljnim stvarima. „Zašto je to neko bio ograničio na određen broj, to nam nikada nije bilo jasno. Troškovi budžeta u tome su nikakvi“, naveo je ranije Vučić.

Đerđ Matković možda ambasador u SAD

Diplomata Đerđ Matković savetnik je Aleksandra Vučića od 2012. Pošto detalji iz njegove radne biografije nisu poznati široj javnosti, Danas je zatražio od Ministarstva spoljnih poslova informacije o tome na kojim poslovima je Matković ranije bio angažovan, ali odgovor do zaključenja izdanja nismo dobili. Ranije se pominjao kao kandidat za ambasadora u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a nedavno se spekulisalo da bi mogao da bude novi predstavnik Srbije u SAD.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari