Vučić: Dačić mi se ne obraća baš najboljim jezikom 1Foto: FoNet

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas na konferenciji za novinare da će početkom sledeće nedelje uputiti poziv svim zainteresovanim predstavnicima stranaka da dođu na razgovore o formiranju buduće vlade. Kako je rekao, međutim, neće da „tera i muči“ one koji su unapred rekli da neće da razgovaraju.

Vučić je istakao da još ne zna imena ministara.

– Imaćemo mnogo entuzijasta u novoj vladi. Možeš da uđeš u vladu ali moraš da se boriš za vladu i za zemlju. Nema izgovora, idem na izbore… Baš me briga za tvoje izbore, ako uđeš, imaš da radiš – rekao je Vučić.

On je istakao da je blizu „borbenoj vladi“, koja ima jasan i precizan cilj, i koju čine „borbenih ljudi“. Premijer je rekao i da ga „ne zanima da li je neko iz neke stranke ili ne“, odnosno da može da uđe u vladu samo onaj za koje pretpostavi da se neće skloniti na „prvoj krivini“, jer, kako je rekao, „biće nepopularnih stvari“.

– Sećate se kretenskih programa – mi ćemo da povećamo ovo…, pa odakle ćeš to da povećaš, sine, pa nisu naši ljudi glupi da veruju u to… Moramo da zaradimo pare, taj novac ćemo da trošimo, ne možemo da trošimo to nismo zaradili – kategoričan je Vučić.

On je rekao da će razgovarati sa Ivicom Dačićem, a na pitanje kako komentariše zahtev Dačića da ukoliko bude ulazio u vladu potpiše svojevrsni partijski sporazum, Vučić je rekao da ga stranački sporazumi ne interesuju.

Uz konstataciju da su se Zorana Mihajlović i Nikola Selaković, potpredsednici SNS i ministri infrastrukture i pravde, koji su stajali iz premijera tokom konferencije, sigurno nasmejali čuvši to pitanje, Vučić je rekao da takav način obraćanja njemu kao predsedniku vlade, nije baš najbolji jezik.

– To znaju i svi stranci, a bilo bi dobro da znaju i domaći političari – istakao je on.

Rekao je i da bi voleo da Mihajlović i Selaković ostanu ministri i u budućoj vladi, ali da o tome tek treba da se dogovara.

– Mislim da su vredno radili – rekao je Vučić.

Mandatar nove vlade je istakao i da je moguće da u budućoj vladi bude jedno ministarstvo manje.

– Ali, nemojte me držati za reč, još primam ideje – zaključio je on.

Primaću građane od 5 do 8 ujutru

Biće značajnih promena u načinu funkcionisanja vlade, najavio je Vučić. On je rekao da će početi sa praksom primanja građana u njegov kabinet, i to od pet do osam ujutru. Kako je rekao, želi da bude „bliže običnim ljudima“, i da čuje od njih šta ih „tišti i muči“. Takođe, rekao je da će jednom u dva meseca boraviti po sedam dana u različitim gradovima. Prvi će biti Niš gde će biraviti u kasarni. „Kada u Nišu budemo obišli sve, od šest ujutru do 22 časova uveče, primaću građane“, rekao je Vučić.

Rekao sam svima da postupaju po uputstvu Saše Jankovića

Nisam pročitao izveštaj najnoviji izveštaj Saše Jankovića, zaštitinika građana o rušenju u Savamali, ali sam svima rekao da postupaju po uputstvu zaštitnika građana – rekao je Aleksandar Vučić, mandatar vlade Srbije na današnjoj konferenciji za novinare. On je istao da ima „toliko obaveza“, da „ne znam gde mu je glava“, uz napomenu da mu to nije izgovor. Premijer je rekao i da, uz svo poštovanje da to jeste važno pitanje, ipak mu nije najvažnije.

Aleksandar Vučić je ponovio tezu o tome da mu u vezi sa ovim slučajem najviše prigovaraju oni koji su „hapsili Miloševića sa fantomkama“, odnosno koji su sa fantomaka nastupali na „ekonomskoj i političkoj sceni“, ali je istakao da će „taj slučaj biti rešen u skladu sa zakonom“.

– Nadležni organi će to rešiti, već ima pomaka. Strašno bi bilo da nešto negiram a da istraga nije okončana – zaključio je Vučić u odgovoru na pitanje o evenutalnom učešću državnih organa u rušenju objekata u Hercegovačkoj ulici u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari