Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će odluku da li će ići na obeležavanje dvadesetogodišnjice zločina u Srebrenici doneti tek nakon što vidi kakva će biti odluka Saveta bezbednosti UN oko rezolucije o Srebrenici. Za sednicu SB UN Srbija još nije dobila poziv, rekao je premijer.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

On je posle susreta sa decom iz Kosovskog Pomoravlja koja su došla u Beograd rekao da je dobio neformalnu poruku da su tvorci britanske rezolucije spremni da čuju i primedbe Srbije, ali da se to dešava dva ili tri dana pred usvajanje rezolucije, što je nedopustivo.

Kako je naveo, on je danas (u petak) dobio poruku u kojoj je pozvan na neformalne konsultacije o rezoluciji od onih koji su učestvovali u njenom pisanju.

„Nije problem ako ja treba da pognem glavu, ali je problem da ponižavam Srbiju, u tome da učestvujem neću. Da nas neko ponižava na taj način da dobijemo pet nacrta, a da nam posle toga kaže 'Hajdete sada i vi, pošto smo se sa nekima dogovorili', to nema smisla“, naveo je Vučić u Klubu poslanika.

On je napomenuo da Srbiju niko nije pitao da li je takva rezolucija potrebna i istakao da Bosna i Hercegovina učestvuje u konsultacijama na izradi tog dokumenta.

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin smatra da su izmene u četvrtom nacrtu rezolucije o Srebrenici, koji je Britanija podnela Savetu bezbednosti UN, u najvećoj meri „kozmetičke“ i ne doprinose međunacionalnom pomirenju.

Prema njegovim rečima, “u najvećoj meri smisao rezolucije je da se na Srbe i Srbiju okači etiketa genocid”. “Jako dobro znamo šta se desilo u bivšoj Jugoslaviji i ko je učestvovao u raspirivanju tih međunacionalnih strasti, što je dovelo do tragičnih događaja,“ rekao je Čepurin. Oni sada pokušavaju svoju krivicu da pripišu Srbima kao genocid, što nije dobro, rekao je Čepurin novinarima u Golubincima kod Stare Pazove, gde je obišao Osnovnu školu „23. oktobar“. Prema njegovim rečima, to što piše u nacrtu britanske rezolucije o Srebrenici je izmišljotina i iskrivljena verzija događaja koja neće doprineti pomirenju u regionu. Čepurin je naveo da je se rezolucija koju je Rusija predložila razlikuje u dve najbitnije stvari – da se oda počast svim žrtvama konflikata na području bivše Jugoslavije i da se uradi sve da se obezbedi mir na tom prostoru u narednom periodu.

Čepurin je istakao da sada sve zavisi od zrelosti Srbije i njene diplomatije, koje treba da vode dijalog o tom pitanju sa državama članicama Saveta bezbednosti UN.

EP neće usvajati rezoluciju

Evropski parlament će sledeće nedelje obeležiti dvadesetu godišnjicu zločina u Srebrenici. Međutim, neće donositi posebnu rezoluciju o tome, saopšteno je u EP. Kako je Danas već pisao, EP će umesto rezolucije na plenarnoj sednici u sredu samo usvojiti zajedničku izjavu koju će pročitati predsednik ovog tela Martin Šulc. On će prisustvovati i komemoraciji u Potočarima krajem sledeće nedelje. Osim toga, poslanici Edvard Kukan, Jozo Radoš, Igor Šoltes i Tanja Fajon će u ponedeljak ispred plenarne dvorane EP u Strazburu podeliti kolegama 750 ručno vezenih „Ruža Srebrenice“ koje su izradile članice udruženja „Majke enklava Srebrenice i Žepe“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari