Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić nazvao je juče evropske parlamentarce licemernim, optužujući ih da žele da naškode Srbiji. Razlog za ovako teške reči upućene Evropskom parlamentu, a posebno Hrvatskoj, jeste usvajanje rezolucije Evropskog parlamenta o lideru radikala Vojislavu Šešelju, čiji su inicijatori hrvatski poslanici.

„Oni su u tome uspeli jer je to bio njihov interes, zato što su neki želeli da unize ugled Srbije u Evropi i svetu, zato što ona nije ni mala ni beznačajna kao što je bila, nije vreća za udaranje kao što je bila i zato što Srbija, i što se njene ekonomije tiče, nije i neće biti tako slaba kao što je bila“, rekao je premijer.

On je Rezoluciju ocenio uvredljivom, uznemirujućom i veoma razočaravajućom za Srbiju i dodao da mu nije teško da te, kako je rekao, nimalo lake reči uputi evropskim parlamentarcima.

„Zašto je doneta rezolucija u kojoj se Srbija optužuje za nešto što niko od njih ne razume. Ili razumeju. Ili je u pitanju licemerje neslućenih razmera, ili je u pitanju želja da se naškodi Srbiji, ili su neki drugi razlozi“, rekao je premijer.

On je poručio da Srbija ne dozvoljava da se unižava lažima i neistinama kao što je to, kako je rekao, danas urađeno u Strazburu.

„Srbija je danas osuđena što nije politički i pravno adekvatno reagovala na dolazak gospodina Šešelja. Ko ga je pustio iz Haga, mi ili vi? Jeste li nas pitali nešto o tome? Niste“, poručio je Vučić na vanrednoj konferenciji za novinare i dodao da Srbiju Hag nije obavestio ni o uslovima pod kojima ćete ga pustiti.

Vučić je rekao da oni „koji su za to glasali nisu razumeli ni kako, ni zašto, ni o čemu su danas glasali“. Premijer je rekao da usvojeni dokument nije važan ni obavezujući, osim što pokazuje nekoliko veoma važnih stvari. Iako se u rezoluciji kritikuje državno rukovodstvo Srbije jer se nije ogradilo od govora mržnje Vojislava Šešelja, Vučić tvrdi da je rezolucija namenjena građanima Srbije.

„Ovo je trebalo da predstavlja nešto kao nauk za građane naše zemlje da dobro vidimo kako se odnose prema nama, šta je to što stvarno misle o nama i kako nas doživljavaju i sa koliko ćemo se muka i teškoća, objektivnih, ali i nekih kojima se nismo nadali, tek suočavati na našem evropskom putu i u bliskoj budućnosti svakako“, rekao je Vučić.

On je istakao da ne postoji „nijedan čovek na kugli zemaljskoj koji bi rukovodstvo Srbije mogao da poveže sa gospodinom Šešeljom i zato neću da ulazim u matricu koju želi da nametne Hrvatska i evropski parlamentarci“.

„Da li treba da osudimo nešto što u Srbiji kao politika ili projekat ne postoji, ili svi treba da idemo u Hrvatsku da glasamo protiv Šešelja ili za Šešelja“, upitao je Vučić dodavši da li treba Šešelj da bude uhapšen zbog loših reči o njemu, predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću ili ubijenom premijeru Zoranu đinđiću.

On je napomenuo da Srbija nije srušila i uništila nijednu tablu na latiničnom pismu, „a imamo ih na desetine hiljada“. „Nemojte da nam predavanja o demokratiji drže oni koji nisu u stanju da sačuvaju deset tabli na ćiriličnom pismu“, naglasio je Vučić.

Samo Hrvati pozitivno o dokumentu

Aleksandar Vučić se zahvalio poslaniku iz Bugarske Edvardu Kukanu i slovenačkoj parlamentarki Tanji Fajon, „koji su pokušali da razuvere evropske parlamentarce“. On je rekao da je većinu parlamentaraca bilo sramota zbog rezolucije, istakavši da osim Hrvata niko nije pozitivno o tom dokumentu govorio u EP“. „Ostale ljude je bilo sramota da se time bave“, zaključio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari