Nikome nisam postavljao nikakve rokove u vezi sa sastavom buduće vlasti u Vojvodini, istakao je u izjavi za Danas Aleksandar Vučić, premijer Srbije, demantujući pisanje medija o tome da je Vučić poručio Čanku i Tadiću da imaju rok do 24. septembra da se odluče da li će prići bloku oko naprednjaka i srušiti vlast Bojana Pajtića u Vojvodini. On je, takođe, oštro demantovao i navode da Srpska napredna stranka kupuje poslanike Demokratske stranke kako bi oborila aktuelnog premijera i predsednika DS, ocenivši ih „sramotnim“.


„Nikakav rok nikome nisam dao, a sve drugo je više nego sramno“, tvrdi Vučić za Danas.

Upitan na koji način planira da reši krizu vlasti u Pokrajini, Vučić je odgovorio: „Verovali ili ne, sve vreme se isključivo bavim državom, a o partijskim pitanjima nisam ni razmišljao“.

Na konstataciju da je ipak tim povodom vodio razgovore sa predsednikom Skupštine Vojvodine i liderom Saveza vojvođanskih Mađara, nakon čega je javnost obaveštena da će se kriza vlasti u Vojvodini rešiti, Vučić je rekao da partijska preganjanja nisu bila tema razgovora.

„Imao sam razgovore o funkcionisanju Vojvodine, donošenju zakona, a ne o partijskom preganjanju“, zaključio je Vučić.

Mediji su preneli da je Vučić poručio Čanku i Tadiću da imaju rok do 24. septembra da se odluče da li će prići bloku oko naprednjaka i srušiti vlast Bojana Pajtića u APV, kao i da naprednjaci pregovaraju s pojedinim poslanicima DS da pređu u njihovu koaliciju, čime ujedno slabe Pajtića, ali i umanjuju potrebu za LSV i NDS. Ističe se da je jedan od pokrajinskih poslanika iz redova DS na to „pristao i da će uskoro biti otkriveno ko je u pitanju, a verovatno će nedugo zatim biti saopšteno i ime drugog poslanika koji napušta demokrate“. Mediji citiraju navode da bi prelazak te dvojice trebalo da ‘povuče’ nogu i za bar još dvojicu-trojicu njima bliskih poslanika, što bi automatski moglo da izbaci iz priče LSV i NDS“.

Prema saznanjima Danasa, Predsedništvo NDS danas bi trebalo da donese odluku o tome da li će otkazati podršku vlasti premijera Bojana Pajtića i na taj način uticati na prekomponovanje vlasti u Pokrajini. Marko Đurišić, poslanik NDS u Skupštini Srbije, za Danas kaže da će ova partija odluku doneti narednih dana i da će se na sednici Predsedništva svakako razgovarati o Pastorovom pozivu na razgovore.

– Ne mogu da kaže da će današnji sastanak koji Pastor organizuje imati presudan uticaj na našu odluku. Mi ćemo se prvenstveno voditi našim interesima i interesima građana – rekao je Đurišić. On nije mogao da kaže da li će i ko će iz NDS prisustvovati današnjem sastanku.

Od predstavnika LSV juče nismo uspeli da dobijemo odgovor na pitanje da li su konačno doneli odluku o tome da li će otkazati podršku aktuelnom premijeru Bojanu Pajtiću i prikloniti se naprednjacima u formiranju nove većine u Skupštini Vojvodine. Agencije su juče prenele izjavu šefa poslaničke grupe LSV Branislava Bogaroškog da predstavnici te stranke neće doći kod Ištvana Pastora jer im nije stigao dnevni red.

Pozvani svi

Predsednik Skupštine Vojvodine i lider SVM Ištvan Pastor uputio je prošle sedmice poziv liderima svih stranaka koje imaju predstavnike u pokrajinskom parlamentu za sastanak koji je zakazao danas u 10 sati. Kako je najavio, tema sastanka biće razgovori ili o formiranju koncentracione vlade ili usaglašavanje oko nekoliko glavnih pitanja koja su najvažnija za Vojvodinu – zakoni o nadležnostima i finansiranju, promena ustavnog položaja Vojvodine i primena izmenjenog Statuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari