Premijer Srbije Aleksandar Vučić doneo je odluku da ide sam na komemoraciju u Potočare, 11. jula, na obeležavanje dvadeset godina od genocida u Srebrenici. On je odlučio da u njegovoj pratnji ne bude nijedan ministar i predstavnik Vlade Srbije, potvrđeno je Danasu u Nemanjinoj 11.

Kako saznajemo, nakon odluke da ipak otputuje u Srebrenicu i bude prisutan na sahrani posmrtnih ostataka još 136 žrtava srebreničkog masakra, religijskom obredu i obeležavanju dvadesetogodišnjice od tog zločina, za koju je dobio jednoglasnu podršku svih ministara u Vladi Srbije – većina članova vlade izrazila je želju da ide sa njim u Potočare. Premijer je, međutim, odlučio da ide sam, tvrde Danasovi izvori u Vladi Srbije.

Takođe, kako nam je rečeno u kabinetu Aleksandra Vučića, nije predviđeno ni da novinarske ekipe budu u pratnji premijera, odnosno da putuju sa njim i neposredno izveštavaju o tom događaju i ulozi predsednika Vlade. To u kabinetu predsednika Vlade objašnjavaju činjenicom o stepenu bezbednosti koji će biti podignut na najviši nivo.

Međutim, TV Pink juče je prenela da je Vučićevo prisustvo na komemorativnom skupu ipak neizvesno. Mogućnost ugrožavanja bezbednosti od strane raznih neformalnih grupa i atmosfera koja je stvorena u Sarajevu posle neusvajanja rezolucije o Srebrenici u SB UN razlozi su za odustajanje od tog puta, prenosi Pink. U vesti se navodi da će konačna odluka biti doneta tokom današnjeg dana.

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da neće svi u Bosni i Hercegovini najiskrenije prihvatiti posetu premijera Srbije Potočarima, da su moguće provokacije, ali da je na Vučiću da donese odluku o odlasku. „Na Vučiću je da odluči. S jedne strane verujem da bi ta poseta dobro došla njemu, Srbiji, stvaraju pozitivnih uslova u regionu, ali s druge, posle ove priče o rezoluciji (britanskoj), u BiH je veoma napeta atmosfera i mislim da je društvo dobrano podeljeno“, rekao je Ivanić, prenose agencije.

Premijer je pre dva dana saopštio da je Vlada Srbije jednoglasno donela odluku da on predstavlja Srbiju 11. jula u Srebrenici. Podsetimo, nakon prvog obraćanja premijera Vučića povodom eventualnog prisustva na komemoraciji u Srebrenici, kada je rekao da je spreman da pognute glave, 11. jula, otputuje u Potočare, jedini ministar koji je javno rekao da bi išao sa premijerom bila je potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva – Zorana Mihajlović. Podršku odlasku u Srebrenicu izrazio je javno jedino još i drugi potpredsednik Vlade i ministar trgovine i telekomunikacija – Rasim LJajić.

Takođe, u medije su „procurele“ informacije o tome ko je kako glasao na sednici Vlade Srbije kada je premijer tražio od ministara da se odrede prema tekstu rezolucije o Srebrenici koju su pripremile Velika Britanija, Holandija i Amerika. Zorana Mihajlović bila je jedini ministar koji je podržao taj dokument, dok je Jadranka Joksimović, ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije, nakon podrške, povukla svoj glas i zauzela suzdržan stav. Veliki broj Bošnjaka, odnosno sandžačkih medija negodovao je kada je saznao da Rasim LJajić nije glasao za tekst britanske rezolucije, a istovremeno on je bio najglasniji u pozivanju na istragu kako je navodno tajni deo sednice Vlade dospeo u javnost.

Putovanje helikopterom?

Premijer Srbije će zbog povećanih mera bezbednosti najverovatnije u Srebrenicu otputovati helikopterom, prenose beogradski mediji. Načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković izjavio je da ne vidi razlog da se zbog Vučićevog dolaska povećaju mere bezbednosti, s obzirom na to da će na obeležavanju dve decenije srebreničkog genocida biti „mnogo velikih svetskih ličnosti“. Prema izveštavanju medija iz Bosne i Hercegovine, događaj će obezbeđivati oko 1.200 policajaca.

Upozorenje radikala

Predsednik vanparlamentarne SRS Vojislav Šešelj upozorio je juče premijera Srbije Aleksandra Vučića da ne sme da ide u Srebrenicu, napominjući da time ponižava ne samo sebe, nego i celi srpski narod. Pristalice radikala, prekjuče popodne, nakon glasanja u SB UN izašle su u „slavljeničku vožnju“ beogradskim ulicama, noseći stranačke, kao i zastave Srbije i Rusije. Sa razglasa su puštane ruske pesme među kojima i „Internacionala“.

P.D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari