Premijer Aleksandar Vučić izjavio je novinarima u Strazburu da će konačnu odluku o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora doneti pre 15. oktobra, po povratku iz Brisela, kao i da će na tu odluku uticati ozbiljne stvari, a ne političke manipulacije. Koliko je poznato, visoka predstavnica EU Federika Mogerini pozvala je Vučića i kosovskog premijera Isu Mustafu 13. oktobra u Brisel na nastavak političkih pregovora Beograda i Prištine, a 14. oktobra treba da bude predstavljen izveštaj EK o napretku Srbije, kada može biti doneta i odluka o otvaranju prvih pregovaračkih poglavlja.


Vučić je pak novinarima juče u Strazburu rekao da na njegovu odluku o izborima neće uticati nikakve političke manipulacije i besmislice koje neko iznosi već ozbiljne stvari i najavio da će je doneti po povratku iz Brisela, gde će boraviti 13. oktobra. Vučić je na pitanje novinara da li izjava lidera DS Bojana Pajtića da ga država prisluškuje može da bude „okidač“ da raspiše izbore, rekao da to samo pokazuje čime će mnogi da se služe i ujedno podsetio na aferu Bodrum, aferu samoispisivanja grafita „Smrt Pajtiću“, zbog čeka se vodi istražni postupak protiv jednog člana DS…

„Plašim se da to mnogo više govori o onima koji takve stvari rade nego o nama“, rekao je Vučić, koji je podvukao da će odluku o tome da li će izbora biti ili ne doneti na osnovu mnogo ozbiljnijih stvari, a ne na osnovu političkih manipulacija i besmislica koje neko iznosi. Postoje mnogi razlozi za izbore, rekao je premijer, ali i dodao da postoji jedan veliki da ih ne bude, a to su ekonomske reforme, završetak procesa privatizacije, završetak reforme u okviru naših javnih preduzeća…

Afera „prisluškivanja“ izbila je prekjuče kada je lider DS i premijer Bojan Pajtić potvrdio da je autentičan transkript njegovog razgovora sa Lidijom Udovički, objavljen na Telepromteru, u kome ova predstavnica američke firme CWP navodi da joj je Nikola Petrović, direktor EMS, tražio dva miliona evra mita. Petrović je u izjavi medijima to demantovao i najavio krivičnu prijavu, a iz firme CWP je saopšteno da nemaju saznanja o tom razgovoru od pre više od godinu dana. U razgovoru je pomenut i odlazeći ambasador SAD Majkl Kirbi, a iz ambasade su negirani navodi razgovora.

Afera prisluškivanja Pajtića juče je bila tema kako u skupštinskim klupama tako i u skupštinskom holu. I dok su demokrate i sa jednog i drugog mesta pitale ko je i po čijem nalogu prisluškivao i presretao telefonske razgovore Pajtića, dotle su naprednjaci uzvraćali kontrapitanjem zbog čega bi bilo ko prisluškivao nekog ko ima samo pet odsto podrške građana, ali i konstatacijom da je ovo nastavak široke kampanje destabilizacije društva koja se bazira na izmišljenim dokumentima.

„Ako je DS na ivici cenzusa, kako onda drma celu državu i ruši predsednika vlade, uz pomoć CIA, masonerije, Kirbija, Davenporta? Zar ovo sad ne prelazi u psihološko stanje 90-ih godina“, upitao je Borislav Stefanović, šef skupštinskih demokrata, napominjući da veruje Pajtićevim tvrdnjama da je prisluškivani razgovor autentičan i da je manje važno da li snimak ima pečat i zaglavlje, već šta tamo piše.

„Zašto bi bilo ko prisluškivao nekog ko ima samo pet odsto podrške građana? Pajtić nije nikome pretnja i bilo bi dobro da se demokrate ne služe trikovima i da od Pajtića ne prave mučenika, a još manje da destabilizuju zemlju. Ja postavljam pitanje da se iznese u javnost kako se i po čijem nalogu prisluškivao Vučić od 2008. do 2012. godine“, odgovorio je juče demokratama Aleksandar Jovičić, poslanik naprednjaka, upitavši poslanike DS zašto se plaše policije kada ona radi u službi naroda, štiti i stvara uslove za maksimalnu bezbednost svih.

I zamenik šefa poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović juče je imao potrebe da na konferenciji za novinare potvrdi da Pajtić nije prisluškivan. „Pozadina ove priče o prisluškivanju jeste pokušaj da se skrene pažnja javnosti sa onoga što je Pajtić nezakonito uradio u Vojvodini od 2004. godine, kada je postao premijer Pokrajine“, naveo je Martinović, podsećajući i da je Pajtić predsednik UO Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine, te Nadzornog odbora Razvojnog fonda Vojvodine, gde su zabeležene višemilionske afere i malverzacije. SNS je, kako je istakao, uverena da je Pajić za te malverzacije znao.

„Vojvodina-Katalonija“

Na pitanje da prokomentariše grafite koji su se pojavili u Novom Sadu – „Vojvodina – Katalonija“, Vučić je rekao da je to potpuno besmisleno, jer niko na severu Srbije, niko u Vojvodini nije za to, ali da neki ljudi pokušavaju da naprave lošu atmosferu. „Ne bi me čudilo da neki krenu i da probaju da to pitanje internacionalizuju, ali mislim da za to ne postoji nikakva šansa zato što volje ni u srpskom ni u drugom narodima za tako nešto nema“, rekao je premijer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari