Vreme je da proverimo poverenje i volju naroda, rekao lider naprednjaka na Izbornoj skupštini posle čega su svi u sali ustali i pozdravili ga aplauzom. Razorno smo udarili na kriminal i nećemo praviti kompromise, dodao je Vučić i najavio da će raspisivanje izbora predložiti na sednici Predsedništva, zakazanom za sutra. Sednica se održava iza zatvorenih vrata a poslednja vest je da su delegati vanredne Skupštine Srpske napredne stranke (SNS) danas ponovo izabrali Vučića za predsednika SNS.

Poslednjih sedmica traju neprestane spekulacije o tome da li će građani Srbije glasati u martu na prevremenim republičkim izborima. Informacije, uglavnom iz neimenovanih izvora, smenjuju se iz dana u dan, a prema najnovijim tvrdnjama izvora iz SNS, „99 odsto su šanse da će vanrednih izbora biti“. Praktično celokupan vrh naprednjaka zalaže se za pad vlade Ivice Dačića, izlazak na izbore i pravljenje nove vladajuće koalicije, u kojoj bi njihova stranka imala apsolutnu dominaciju, a Vučić dobio premijersko mesto. Aleksandar Vučić se o ovoj temi nije eksplicitno izjašnjavao, osim što s vremena na vreme poruči da ne želi da se bavi spekulacijama, ali da je SNS uvek spremna za izbore.

GLASOVI „ZA“

Funkcioner Srpske napredne stranke (SNS) i ministar pravde Nikola Selaković rekao je danas da je uveren da će Predsednistvo SNS sutra podržati predlog o održavanju vanrednih parlamentarnih izbora jer je potrebno da stranka proveri svoj legitimitet na izborima. Selaković je novinarima u Sava centru rekao da su izbori temelj legalnog politicckog delovanja i da ceni predlog predsednika strankeAleksandra Vuccića da se ide na izbore.

Predsednik Izvršnog odbora SNS Radomir Nikolić izjavio je juče da je i njegov stav da treba raspisati vanredne parlamentarne izbore, pošto se „očigledno“ mnogo toga u Srbiji i njenom političkom životu promenilo u poslednjih godinu i po. „Novi izbori samo treba da doprinesu tome da neka buduća vlada Srbije radi u mirnijoj atmosferi, s mnogo više stabilnosti u parlamentu“, rekao je Nikolić medijima.

Slične poruke – da je nova vladajuća koalicija neophodna za ubrzanje reformi i procesa evropske integracije – ovih dana su iznosili potpredsednici SNS Nebojša Stefanović, Bratislav Gašić, Zorana Mihajlović i Igor Mirović, kao i šef poslaničke grupe u parlamentu Zoran Babić.

Njima se juče zvanično pridružio i Marko Đurić, najbliži saradnik predsednika Srbije i osnivača naprednjaka Tomislava Nikolića. Đurić je, uz ocenu da bi uticaj eventualnih vanrednih izbora na evropske integracije zavisio od izbornih rezultata, istakao da bi i evropske integracije i reforme „u izvesnoj meri bili ubrzani ako bi na tim izborima snage koje su se pokazale kao nosioci evropskih integracija osvojile ubedljiviju podršku“.

KADROVI

Na skupštini SNS danas će biti izabrani predsednik stranke, potpredsednici, kao i članovi Predsedništva i Glavnog odbora. Jedini kandidat za lidera je Aleksandar Vučić, koji će verovatno biti izabran jednoglasno, a pretpostavlja se da neće biti promene ni među petoro potpredsednika – Jorgovanka Tabaković (sa „zamrznutom“ funkcijom zamenice predsednika), Mihajlovićeva, Stefanović, Gašić, Mirović i Goran Knežević.

Prema navodima tabloida bliskih SNS, potpredsednik bi mogao da postane i ministar pravde Nikola Selaković, dok bi za internacionalnog sekretara stranke bila imenovana Jadranka Joksimović. Očekuje se da će Radomir Nikolić ostati predsednik IO, kojeg bira Glavni odbor. Najveće promene će, prema Nikolićevim rečima, biti upravo u sastavu GO SNS, koji ima 500 članova, ali i u Predsedništvu, u kojem je 30 funkcionera stranke.

Predsedništvo naprednjaka bi na današnjoj sednici trebalo da utvrdi izbornu listu za izbore u Beogradu. Nosilac liste, kako Danas nezvanično saznaje, biće Vučić, dok će pod brojem jedan biti Nebojša Stefanović. SNS u izbornoj kampanji najverovatnije neće izlaziti sa imenom kandidata za gradonačelnika, već će predstaviti tim koji bi trebalo da rukovodi prestonicom u slučaju pobede.

ISTORIJA

Aleksandar Vučić je za predsednika SNS izabran septembra 2012, takođe na vanrednoj skupštini stranke, pošto je Tomislav Nikolić po dolasku na mesto predsednika Srbije otišao sa stranačke funkcije. Vučić je i tada bio jedini kandidat. Predložila su ga 153 lokalna odbora SNS, a na skupštini je izabran jednoglasno, sa 3.724 glasa.

Za potpredsednike stranke tada su, na Vučićev predlog, proglašeni Nebojša Stefanović, Zorana Mihajlović, Goran Knežević, Igor Mirović i Bratislav Gašić, dok je Jorgovanka Tabaković izabrana za zamenika predsednika, što je funkcija koju je „zamrzla“ kada je postala guvernerka Narodne banke Srbije. Za predsednika Izvršnog odbora izabran je sin Tomislava Nikolića – Radomir.

SNS je osnovana oktobra 2008, rascepom u Srpskoj radikalnoj stranci. Zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić bio je prvi predsednik SNS, dok je za njegovog zamenika izabran nekadašnji generalni sekretar SRS Aleksandar Vučić. Očekuje se da će na današnjoj izbornoj skupštini naprednjaka s funkcija otići veći broj ljudi koji su „lojalniji Nikoliću nego Vučiću“, a uglavnom se radi o članovima Glavnog odbora i Predsedništva.

Argumenti za i protiv vanrednih izbora

ZA

1. Najjača stranka treba da ima premijera, koji bi preuzeo i formalnu odgovornost za stanje u zemlji.

2. Stalni konflikti između SNS i SPS-PUPS pokazuju da ova vlada ne može dugo da potraje.

3. Stranke sadašnje vladajuće koalicije imaju suviše različite poglede na ekonomske reforme.

4. Aktuelna vlast nema dovoljno jasan reformski kurs kako bi završila pregovore sa EU u 2018.

5. Većina u Skupštini Srbije nije dovoljno stabilna za efikasno usvajanje neophodnih zakona.

6. Vladajuća koalicija s manje partnera značila bi i manji ucenjivački potencijal malih partija.

PROTIV

1. U izbornoj kampanji raspušta se parlament, a vlada je samo tehnička, pa reforme staju.

2. Neizvesno je koliko će se formirati nova vlada, što dodatno usporava ekonomski oporavak i reforme.

3. Neodgovorno je gubljenje vremena na ambiciozno zamišljenom putu ulaska u EU do 2021.

4. Zemlja u kojoj se često održavaju vanredni izbori je društveno nestabilna i loša za investitore.

5. U vreme izborne kampanje uvek raste javna potrošnja, jer vlast hoće da potkupi birače.

6. Izbori će verovatno doneti ubedljivu pobedu SNS i cementiranje moći jedne stranke i jednog čoveka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari