Krajnje je neobično to što je premijer Srbije Aleksandar Vučić naložio održavanje vojne parade, budući da je prema Ustavu predsednik države Tomislav Nikolić vrhovni zapovednik vojnih snaga, kažu za Danas stručnjaci za bezbednost, komentarišući izjavu ministra odbrane Bratislava Gašića da se po nalogu predsednika Vlade sprovode pripreme za održanje vojnog defilea čiji se tačan datum još ne zna, ali bi mogao da se poklopi sa dolaskom predsednika Rusije Vladimira Putina.

Ipak, oni ističu da predsednik Vlade na taj način nije prekršio Ustav.

Povodom najave ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića da će se Vučić povući sa mesta šefa Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, naši sagovornici konstatuju da je dobro što je on doneo takvu odluku, ali ističu da će takva funkcija verovatno pripasti nekome po „partijskom ključu“.

Darko Trifunović, profesor na Fakultetu za bezbednost, kaže za Danas da najave o organizovanju vojne parade pokazuju da u Srbiji postoji „isprepletanost funkcija“, odnosno da je gotovo izvesno da neće biti profesionalizacije, o kojoj se u proteklom periodu dosta govorilo. Prema njegovom mišljenju, dobro je što Vučić više neće biti koordinator službi bezbednosti, ali to ne znači da će biti izabrana ličnost sa velikim iskustvom.

– Jasno je da postoji ozbiljan problem u vezi sa raspodelom funkcija, što se događalo i u vreme vlasti Demokratske stranke, kada je koordinator službi bezbednosti bio šef kabineta predsednika Borisa Tadića, pokojni Miki Rakić. Umesto da se ugledamo na države poput Amerike, gde najznačajnije poslove u domenu bezbednosti obavljaju ljudi od karijere, kod nas politika i dalje igra glavnu ulogu, od čega najviše štete imaju građani, budući da se radi o veoma važnim domenima – konstatuje on.

Trifunović navodi da se „po kuloarima uveliko priča“ da bi Vučića na mestu koordinatora službi bezbednosti mogao da zameni šef njegovog kabineta Ivica Kojić. „Iako bi trebalo da predsednik države donese odluku o tome ko će voditi navedeni resor, Kojić je viđen za takvu funkciju“, tvrdi sagovornik Danasa.

Podsetimo, Ivica Kojić je postao šef kabineta premijera Vučića u aprilu ove godine, nakon formiranja aktuelnog saziva vlade. On je bio i šef kabineta nekadašnjeg lidera Ujedinjenih regiona Srbije Mlađana Dinkića u Ministarstvu ekonomije i slovio je za njegovog čoveka od poverenja. Na parlamentarnim izborima 2012. bio je 11. na listi URS, a nakon formiranja Vlade Ivice Dačića u julu 2012. postao je državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede, koje je vodio Dinkić. Ostavku na tu funkciju podneo je u septembru 2013, kada je URS izbačen iz rekonstruisane vlade.

Marko Milošević, istraživač u Beogradskom centru za bezbednosnu politiku, ocenjuje za Danas da ništa nije definisano zakonom u vezi sa organizovanjem vojnih parada, ali da su nadležnosti premijera nad sektorom bezbednosti vrlo ograničene.

– Premijer ne rukovodi vojskom, ali izjave da je on dao nalog za održavanje vojnog defilea samo su jedno od obeležja lične vlasti, odnosno prakse razbijanja institucija u Srbiji, što podrazumeva da premijer „radi sve“, uključujući spasavanje dece iz snega. Kada je reč o poziciji koordinatora službi bezbednosti, takođe postoji velika zbrka. Ipak, možda je dobro što se Vučić, pored svih drugih poslova, više neće i time baviti – poručuje Milošević.

Najava povlačenja

Premijer Srbije je u junu najavio da će se povući s mesta sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost, odnosno šefa Biroa za koordinaciju službama bezbednosti. U dosadašnjoj praksi sekretara Saveta imenuje predsednik države. Nije poznato da li Nikolić ima sada svog kandidata za to mesto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari