Premijer Srbije Aleksandar Vučić boravio je juče u jednodnevnoj poseti Berlinu tokom koje se u popodnevnim satima sastao sa predsedavajućim Odbora Bundestaga za evropske poslove Ginterom Krihbaumom, iz redova konzervativaca kancelarke Angele Merkel, kao i pojedinim drugim poslanicima. Kako je najavljivano, glavna tema razgovora Vučića i Krihbauera bili su pregovori o pridruživanju Srbije EU i pitanja u vezi sa otvaranjem poglavlja.

                       P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Poznavaoci prilika u Berlinu kažu za Danas da Krihbauer potiče iz Hrišćansko-demokratske unije (CDU), „koja u njemu pokušava da nađe zamenu za pokojnog Andreasa Šokenhofa“, inače srpskoj javnosti poznatog po donošenju takozvanih „sedam uslova“. „CDU želi nekoga ko će se malo više baviti Zapadnim Balkanom, a Krihbauer, koji dosad nije igrao bitnu ulogu u unutrašnjoj i spoljnoj politici Nemačke, dugo je u Odboru za EU, tako da poznaje probleme regiona i u izjavama je oštar te odgovara profilu Šokenhofa“, preciziraju naši izvori.

Premijer Vučić je nemačku prestonicu posetio nedugo nakon posete šefa nemačke diplomatije Frank-Valtera Štajnmajera, koji je u Beogradu kazao da su tvrdnje da Berlin postavlja nove uslove Srbiji apsolutno netačne i da je Nemačka, kao i druge države EU, zainteresovana da Srbija ove godine otvori prva poglavlja u pregovorima o članstvu u Uniji. On je dan ranije na skupu „Prijatelji Srbije“ u Briselu izjavio da je zatražio od ministara spoljnih poslova država EU da prva poglavlja u pregovorima Srbije o članstvu budu otvorena znatno pre kraja godine. U tom kontekstu, istakao je da očekuje da takva odluka bude doneta u septembru.

Članstvo u EU podržava 59 odsto

Beograd

– Većina građana – 59 odsto – podržava članstvo Srbije u EU i opšti stavovi prema EU su generalno stabilni, pokazuje istraživanje Medium galupa. Podaci pokazuju da je dve trećine građana protiv priznavanja nezavisnosti Kosova u cilju ulaska u EU. Ukoliko bi referendum o pristupanju Srbije EU bio održan danas, 55 odsto građana glasalo bi „za“, dok bi 26 odsto bilo „protiv“.

Mada to smatraju kao glavni uslov pristupanja, 66 odsto građana je protiv priznavanja nezavisnosti Kosova radi članstva u EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari