Vučić sa MMF o programu nove vlade 1Foto: Stefana Savić

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Džejmsom Rufom i Daehangom Kimom o pripremama za četvrtu i petu reviziju aranžmana iz predostrožnosti, koje su planirane za drugu polovinu juna.

Predstavnici delegacije MMF pozdravili su dobre rezultate Vlade Srbije u prva četiri meseca ove godine, na održanoj makroekonomskoj stabilnosti, a pre svega rezultate koji se tiču fiskalnog deficita koji je ispod nivoa planiranog, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Na sastanku se razgovaralo o ekonomskom programu nove Vlade, a ostale teme razgovora bile su i reforma državne uprave, javnih preduzeća i rešavanje privatizacije 11 kompanija u restrukturiranju koje su određene kao subjekti od strateškog značaja sa posebnim osvrtom na RTB Bor, PEU Resavica i Pertohemiju.

Takođe, razgovaralao se i o teškim reformama koje predstoje i očekuju novu Vladu ali i obavezama koje nisu ispunjene u racionalizaciji javnog sektora, navodi se u saopštenju.

Kasni reforma javnog sektora

Kasnimo sa smanjenjem broja zaposlenih u javnom sektoru i reformom javnih preduzeća, a dobri rezultati su ostvareni u privrednom rastu i punjenju budžeta, izjavio je danas predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, posle sastanka sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju je predvodio Džejms Ruf.

U izjavi za RTS Vučić je rekao da će MMF promenti procenu privrednog rasta za Srbiju sa 1,8 na 2,3 odsto za ovu godinu, kao i da iduće godine treba očekivati rast oko četiri odsto. „Veliki i teški zadaci su pred nama, oni koji se tiču strukturnih reformi, onog što je najznačajnije. Rezultati fiskalni su dobri, prihodi rastu, zbog rasta ekonomije i mislim da će sledeća procena MMF biti 2,3“, rekao je Vučić.

On je dodao da je u razgovoru bilo reči i o RTB Bor i Resavici, gde su rizici veliki. Naredna poseta delegacije MMF može se očekivati u junu, posle formiranja nove vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari