– Premijer Srbije Aleksandar Vučić odbacio je navode da Evropska unija Srbiji „gleda kroz prste“ zarad rešavanja kosovskog pitanja i ponovio da Srbija mora teškim radom ispuniti svoje obaveze u pristupanju Uniji.

– Nama sigurno niko ne gleda kroz prste, na bilo koji način. Mi sve što moramo, moramo ostvariti težim putem, velikim i odgovornim radom, izjavio je Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Federikom Mogerini, visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost. Premijer Srbije je na ovaj način reagovao na intervju visoke predstavnice Danasu, objavljenom u petak, na dan posete, u kome je ona rekla i da EU „ne gleda Srbiji kroz prste“ kada je reč o unutrašnjim reformama, zbog spremnosti Beograda da se reši pitanje Kosova. Ekonomske, socijalne i političke reforme se moraju ostvariti i primeniti bez odlaganja, rekla je šefica diplomatije EU našem listu. U svojstvu visoke predstavnice EU, ona je prvi put boravila u zvaničnoj poseti Beogradu, a nakon niza susreta obratila se zajedno sa premjerom Vučićem novinarima u vili Bokeljka na Dedinju.

ogerini je pokazala dobru volju najavom da će ove godine EU otvoriti prva poglavlja, čime pokazuje da se poštuje naš rad, ocenio je Vučić.

 – I moja glavna poruka ovde je ne samo da je Srbija čvrsto na putu ka EU već i da je Unija spremna na otvaranju pregovaračkih poglavlja ove godine. To je od uzajamnog značaja, rekla je Mogerini. Kako je objasnila, jedna od tema razgovora bilo je i to da se formiranje Zajednice srpskih opština stavi na dnevni red naredne runde dijaloga Beograda i Prištine. Ona je podsetila da uloga EU u dijalogu nije da pregovara, već da posreduje. „Agendu i sadržaj ne definiše EU, već strane u dijalogu“, naglasila je Mogerini. Na pitanje novinara da li će Brisel zaštititi pripadnike srpske civilne zaštite na Kosovu, koje Priština tretira kao paravojnu formaciju, Mogerini je rekla: „Baš juče je postignut dogovor o civilnoj zaštiti. Mislim da je on jako pozitivan.“ Ona je najavila da će uskoro ponovo obići sve države regiona, ne precizirajući kada će to biti. U Beograd je Mogerini došla iz Prištine.

Podsetivši da je tek pet-šest meseci na poziciji evropske komesarke, Mogerini je rekla da joj je prioritet bio da dođe u Beograd i u Prištinu, kao i da je već dva puta boravila u Sarajevu.

„Moja pažnja će biti usmerena na region, što sam činila i kada sam bila ministar države članice EU (Italije)“, navela je ona.

„Pažnja EU ka Balkanu visoka je i ja lično verujem da je to deo našeg susedstva, našeg regiona, u kojem rad i pažnja EU mogu dosta doprineti. Takođe mislim da je prioritet partnerstvo koje možemo da imamo“, istakla je Mogerini. Na pitanje novinara u vezi sa njenom izjavom u Prištini da Srbija i Kosovo razgovaraju kao dve suverene države, Mogerini je rekla da je imala iskrenu „kolokvijalnu razmenu“ sa tamošnjim studentima, da je pomenula dve strane u pregovorima, ali da nije na EU da definiše strane. Navela je i da je istovremeno eksplicitno rekla, a što su mediji uglavnom prečuli, da postoji pet država članica EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova, što je, dodala je, odgovor na postavljeno pitanje. O tome je, kako je dodala, danas razgovarala sa sagovornicima u Beogradu, ali je ovo prilika da još jednom to ponovi. Premijer Vučić je rekao da Srbija veoma ceni i poštuje iskren i otvoren stav Mogerini, da se sa njom razgovara o svemu na iskren način i da nema nikakve skrivene agende za Srbiju, ali je ponovio da za Srbiju i njeno rukovodstvo Kosovo nije nezavisna država.

Nikolić: Nalazimo se u kritičnoj fazi



„Radimo sve što se od nas očekuje, a poglavlja još nisu otvorena, iako je prošlo dosta vremena od kako je skrining završen, ocenio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić u razgovoru sa Mogerini, kako se navodi u opširnom saopštenju njegove pres službe. „Biću potpuno otvoren“, rekao je Nikolić i dodao da „ima utisak da se nalazimo u kritičnoj fazi“, navodi se u saopštenju. „Ukoliko se od nas očekuje da čekamo još deset godina, a malo po malo se utvrđuje kosovska nezavisnost, dok je ekonomska situacija sve teža i teža, građani Srbije će prestati da veruju u perspektivu ulaska u EU, rekao je Nikolić i dodao da je „u Srbiji oštra retorika kontraproduktivna“. Kako se navodi, Mogerini se zahvalila Nikoliću na konstruktivnom i iskrenom stavu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari