O sudbini Južnog toga i perspektivama energetske saradnje, juče je sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom razgovarao Tomislav Nikolić, predsednik Srbije, dok je premijer Srbije Aleksandar Vučić za danas najavio razgovor sa premijerom Vlade Ruske Federacije Dmitrijem Medvedevim.

Dvojica predsednika Putin i Nikolić, kako je saopštio Kremlj, razmotrila su aktuelna pitanja bilateralne saradnje, kao i perspektive dalje saradnje u energetskoj sferi u svetlu obustavljanja realizacije projekta Južni tok. Kremlj navodi da je o istim temama Putin razgovarao i sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom. Nikolić je dva dana ranije najavio da će od Putina zatražiti sve informacije o suspenziji tog projekta, kao i informacije da li je na izgradnju gasovoda definitivno stavljena tačka, ili postoji nada da se ipak postigne dogovor na predstojećem sastanku 9. decembra u Bugarskoj.

Predsednik Srbije je uoči razgovora sa ruskim predsednikom izrazio i očekivanje da je moguć dogovor između Srbije i Rusije i oko revizije energetskog sporazuma, jer ne može samo Srbija da snosi posledice izmenjenih okolnosti kada je reč o izgradnji gasovoda.

I premijer Vučić je juče istakao da Srbija nastoji da sve eventualne poteškoće reši na partnerskim osnovama. „Naši eksperti rade na tome i proučavamo sve ugovore. Trudićemo se da na partnerskim osnovama rešimo sve naše eventualne poteškoće i probleme“, naveo je Vučić. On je podsetio da država ništa nije krila u vezi sa tim gasovodom, ali je i ponovio da odustajanje Rusije od Južnog toka za Srbiju nije lepa vest.

„Na žalost, videli smo neke koji su taj ugovor potpisali, a koji sam ja posle toga ispravljao, pravio neuporedivo bolje, da mi drže pridike i predavanja kako bi to trebalo sada da uradimo. Poslušaćemo bar neke njihove savete, a neke bolje da nisu ni iznosili“, rekao je juče Vučić.

A ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je juče da bi bilo veoma štetno ukoliko se ne realizuje projekat Južni tok, jer bi Srbija ostala bez alternativnog pravca za dovod gasa. Podsetivši da je EU za sutra u Briselu zakazala sastanak šefova misija zemalja kroz koje prolazi taj gasovod, Dačić je izrazio očekivanje da to pitanje bude rešeno na najbolji mogući način. On je naveo da izgradnja gasne interkonekcije Srbija – Bugarska nije zamena za Južni tok, jer Bugarska takođe nema drugi provod gasa osim iz Rusije. „U tom projektu problem je što sav novac potreban Bugarskoj daje EU, dok se Srbiji daje 10 odsto“, rekao je Dačić i dodao da se zbog toga više pažnje davalo Južnom toku.

Usaglašavanje u Briselu

Osam članica EU koje su potpisale sporazume sa Rusijom o učešću u izgradnji Južnog toka, i potpredsednik EK Maroš Šefćović, zadužen za Energetsku uniju EU, sutra će na margini zasedanja ministara za energetiku evropske dvadesetosmorice temeljito razmotriti da li je i kako moguće projekat ovog gasovoda usaglasiti s propisima EU i Evropske energetske zajednice o slobodi konkurencije na evropskom energetskom tržištu. I sam predsednik EK Žan-Klod Junker nedavno je naglasio da nerešena pravna pitanja vezana za Južni tok nisu nepremostiva.

Sastanak sa poslanikom

Premijer Aleksandar Vučić sastaće se danas sa poslanikom Bundestaga i spoljno-političkim portparolom SPD-a Nilsom Anenom, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari