Očekuje se da će lider DS Boris Tadić danas ili sutra nastaviti razgovore s potencijalnim koalicionim partnerima, pre svih s liderima saveza oko SPS Ivicom Dačićem, Jovanom Krkobabićem i Draganom Markovićem Palmom, o formiranju nove vlade. Njihov sastanak u petak završen je zaključkom da pregovori treba da se „intenziviraju“, ali konkretna rešenja javnosti nisu poznata. Dačić, Krkobabić i Palma demantovali su medijske spekulacije da za lidera SPS traže premijersko mesto i ponovili da na čelu vlade treba da bude Tadić.

Lider naprednjaka Aleksandar Vučić ocenio je juče da takozvana velika koalicija s demokratama za sada nije realno rešenje, iako se „posredno može zaključiti da neke zapadne zemlje to priželjkuju“. „To ne bih mogao da negiram. Ne kažem da je bilo pretnji i ucena, ali ne bih mogao da negiram da je bilo pitanja (sa Zapada), ali moj je odgovor da to (vlada SNS i DS) nije u ovom trenutku realno“, kazao je Vučić.

V. d. predsednika SNS je rekao da s Dačićem već duže vreme ima „ličnu i neformalnu komunikaciju“, ali da zvaničan odgovor na njegov poziv za početak pregovora još nije dobio. „Mi još čekamo odgovor SPS na zajedničko formiranje vlade. Ali, kao što vidimo, oni razgovaraju sa DS“, rekao je Vučić za Radio Beograd. On nije želeo direktno da potvrdi spekulacije da je Dačiću nudio mesto premijera. Ali, dodao je Vučić, SNS je spremna da „zanemari taštine i napravi tim koji bi radio u interesu Srbije“.

Goran Ješić, gradonačelnik Inđije i član Glavnog odbora DS, založio se za to da Boris Tadić u novoj vladi bude i premijer i ministar spoljnih poslova, a da se ministri bave ekonomijom, reformama i javnim finansijama. „Postoje dobra iskustva i velikih zemalja u Evropi gde su premijeri ujedno i ministri spoljnih poslova. Ako verujete da će se Boris Tadić baviti ekonomijom i privredom – ja u to ne verujem. Mislim da je realnija situacija da on bude premijer i šef diplomatije“, ocenio je Ješić u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

Ovaj funkcioner demokrata smatra da je odugovlačenje oko formiranja vlade „neodgovorno“ i da bi DS morala da pokaže veću inicijativu. „Mi smo tu inicijativu izgubili posle prvog kruga izbora, pa posle predsedničkih izbora i mislim da je ta odgovornost na našoj strani. Mora da postoji veća odgovornost. Neko mora da kaže da li pravimo vladu ili ne“, upozorio je on.

Ješić je izjavio i da ne amnestira Borisa Tadića za izborni rezultat DS ali, kako je naglasio, „kada imamo predsedničkog kandidata koji dolazi iz SNS i kojem na inauguraciju dođe 1,5 predsednik, kada imamo problem sa regionalnom saradnjom, koja je ključni element za evropsku integraciju i za budućnost Srbije, mi moramo da uspostavimo balans sa premijerom iz DS“.

To je, prema njegovom mišljenju, realno najbolje radio i najbolje radi Tadić. „Da li postoji njegova odgovornost za izborni rezultat? Da. Da li postoji njegova odgovornost za reforme u Srbiji? Da. Ali u ovom trenutku mislim, što se tiče spoljne politike i regionalne saradnje, to premijersko mesto će biti balans jednom neiskustvu“, istakao je Ješić.

(Ne)odgovornost

U ovom trenutku pokretanje odgovornosti za izborni rezultat „nije tema“. „DS mora da napravi jedan ozbiljan skup, onoga trenutka kada se formira republička vlada, da otvori temu republičkih izbora i pre svega rada same stranke“, smatra Goran Ješić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari