Nataša Vučković, Gordana Čomić, Dragan Šutanovac, Dragoslav Šumarac, Slobodan Milosavljević, Miodrag Stojković, Saša Paunović, Zoran Lutovac, Momčilo Grubač, Svetozar Cvetković, potencijalni su članovi vlade u senci Demokratske stranke, saznaje Danas. Prema našim saznanjima, predsednik DS Bojan Pajtić ovih dana obavlja završne razgovore sa mogućim članovima te vlade, koja bi trebalo da bude predstavljena 7. marta. Naši izvori navode da je Pajtić sa svima njima proteklih meseci razgovarao o njihovom angažovanju i da su neki od njih bili zainteresovani uloge ministara u senci.

Naši izvori navode da će Pajtić najverovatnije voditi vladu, koja će imati desetak članova. Za sada, kako su nam rekli, sigurni članovi vlade su Vučković, Čomić i Šutanovac. Kako nam je rečeno, još nije rešeno ko će se baviti spoljnom politikom i evropskim integracijama Nataša Vučković, potpredsednica DS, ili Zoran Lutovac, nekadašnji ambasador Srije u Crnoj Gori. Čomić, zamenica predsednika demokrata, mogla bi da se bavi odbranom odnosno vojskom, a  poslanik DS i nakadašnji ministar odbrane u vladi DS Šutanovac, bi mogao da dobije resor policije.

Dragoslav Šumarac, ministar građevine i urbanizma u Vladi Zorana Đinđića, bi, prema našim saznanjima mogao da se bavi građevinom i saobraćajem, Slobodan Milosavljević,  nakadašnji ministar trgovine, turizma i usluga u Đinđićevoj vladi, a zatim i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, pa ministar za trgovinu i usluge, bi mogao da se bavi poslovima vezanim za ekonomiju. Miodrag Stojković, po zanimanju genetičar i nekadašnji poslanik DS, kako kažu naši izvori, možda preuzme resore obrazovanja ili zdravlja, a Saša Paunović, predsednik opštine Paraćin, resor lokalne samouprave. Profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu Momčilo Grubač, bi kako saznajemo, trebao da preuzme sektor pravosuđa, a resor kulture Pajtić je, kako kažu naši izvori, ponudio glumcu Svetozaru Cvetkoviću. Kako je Danas već pisao, Pajtić je svom potpredsedniku Borislavu Stefanoviću ponudio mesto vicepfremijera, ali je Stefanović to odbio.

Kako je više puta poručivano iz DS vlada u senci bi trebalo da okupi stručne, stranačke ali i nestranačke ljude koji bi trebalo da kreiranju nova rešenja i bave se probelemima kojima se zvanična vlada ne bavi ili se bavi na loš način, da povrate kredibilitet i poverenje u DS.

Vladimir Goati, direktor Transparentnosti Srbija, ipak ne smatra da će vlada u senci imati neki veliki efekat.

-Treba imati u vidu da je u Srbiji na delu velika nesrazmera između partija koje su u vlasti i opozicije, jer vladajuće stranke imaju većinu u paralmentu od više od 200 poslanika. Vlada u senci je britanski proizvod i da ima smisla samo ako postoji dvopartijski sistem sa tesnom većinom u parlamentu. U Srbiji toga sada nema. Uz to u tom četiri puta slabijem opozicionom bloku od vladajućeg, vladaju nesporazumi, razlike i lični antagonizmi vođa, te jači otpor vlasti nije moguć – objašnjava Goati.

-Upitan kako mu deluje ovakav sastav vlade, on kaže da bi njen član neizostavno morao biti Goran Ješić, potpredsednik DS, koji je svoje sposobnosti pokazao i dokazao. „U svakoj stranci pa i u strankama u Srbiji vođa ili stranački faraon bira svoje poslošnike, ne prema sposobnosti nego prema njegovom ukusu i to su uglavnom oni prosečno“, zaključuje Vladimir Goati.

 

Biro za komunikaciju Vlade

Sagovornici Danasa kažu da Pajtić razmišlja i o odnosu sa medijima, odnosno da mu je na umu da oformi biro za komunikaciju vlade s medijima, po uzoru na onaj iz vremena vlade Zorana Đinđića. Na čijem tog tela, bi prema našim saznanjma, mogla da bude Aleksandra Jerkov, portparolka demokrata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari