Za mene je najznačajnije da sam aktivan kao levičar, a Pokret socijalista je partija borbene levice. Funkcija potpredsednika je razlog da budem još aktivniji, kaže u razgovoru za Danas Bratislav Jugović, novoizabrani potpredsednik Pokreta socijalista, čiji lider je Aleksandar Vulin.

On ističe da je „velika čast to što sam izabran na svečanoj sednici Glavnog odbora organizovanoj povodom sedmog rođendana partije i zbog toga sam zahvalan predsedniku Vulinu“.

* Kako komentarišete tvrdnje koje se neretko mogu čuti u javnosti da je Pokret socijalista lažna levica? U tom kontekstu, navodi se i da je predsednik PS u svojstvu ministra rada, zapošljavanja i socijalne politike pristao prošle godine na donošenje „prilično liberalnog“ Zakona o radu.

– Hoćete da kažete da je prethodni Zakon o radu u pljačkaškim privatizacijama sačuvao radnike u fabrikama i njihovo dostojanstvo na radnom mestu?! Ako dnevni list Danas reši da otpusti lošeg novinara, neće morati da mu daje otpremninu i za godine staža koje je stekao u drugim novinama. Ne vidim šta je tu loše. Gore od lošeg je da nema posla. Najvažnije je da zaposlimo Srbiju. Ne sme Srbija da dangubi na besmislenim radnim mestima u javnom sektoru. To su plate zbog kojih se zadužuju i naši unuci. Srbija mora biti produktivna, bez lažnih invalidskih penzija, bez lažnih bolovanja, bez neplaćenih računa za najjeftiniju struju u Evropi. Samo takva Srbija imaće još bolji Zakon o radu. Ovim zakonom o radu radnici Srbije su naplatili 80 miliona dinara potraživanja bez svojih advokata, bez predugih radnih sporova, bez trunke sumnje da neće dobiti ono sto su poštenim radom stekli. Prethodnim Zakonom o radu samo su članovi žutog kartela mogli više puta da naplate basnoslovnu otpremninu na osnovu staža stečenog nepoštenim radom.

* Tvrdite da Socijalistička partija Srbije vodi „burazersku politiku“ i da su njeni funkcioneri „otuđeni od običnog sveta“. Da li je i Aleksandar Vulin, koga nazivaju i „levičar u đakuziju“ i koji je bio u nekoliko na meti tabloida zbog luksuznog životnog stila, „otuđen od običnog sveta“?

– Istinski levičar ne može biti salonski političar. Aleksandar Vulin nije salonski političar. Vučićeva Vlada nije Vlada salonskih političara. To je aksiom. Mislim da ja vodim luksuzniji život od ministra Vulina. Svako popodne sam sa svojom porodicom, a Vulin nije ni sa porodicom, ni sa prijateljima. Postoji li ministar u srpskoj vladi koji je više sa običnim svetom od ministar Vulina? Skoro svakoga dana Aleksandar Vulin posećuje i pomaže nezbrinute, invalide, migrante, rešava povezivanje staža radnicima koji su obespravljeni pljačkaškim privatizacijama. U dve-tri reči, ministar Vulin prihvata zadatke od kojih drugi beže. Njegovo prisustvo na KiM iritira OVK komandante, baš zato što prečesto posećuje KiM. Možda je Vulinovo prisustvo na KiM razlog zbog kojeg tabloidi pišu neistine o njemu ili je razlog njegova izjava da je Stepinac ustaški vikar, što se na Jadovnu nije čulo od kako je Jadovno postalo mesto strašnog zla. Možda je razlog i jedno i drugo. Ubeđen sam da je tako!

* Često izričete kritike na račun potpredsednika DS Borislava Stefanovića i funkcionera SPS Branka Ružića. Zašto su vam Stefanović i Ružić trn u oku?

– Za Borislava Stefanovića sam rekao da je bubuljica u opoziciji, ali i u svojoj stranci. Možda sam se malo našalio. Sudeći po tome da on svesno od sebe stvara političara bez identiteta, nemojte shvatiti kao šalu ako kažem da je lutalica. Za razliku od Borka, Ružić ima identitet. On je bio i ostao prijatelj tajkuna i opozicionar koji neće u opoziciju.

„Cipras pokazao odgovornost“

* Poznate su bliske veze PS-a sa grčkom Sirizom. Imajući u vidu nedavno odobrene ekonomske mere u Grčkoj u zamenu za novi paket pomoći da li smatrate da je premijer Aleksis Cipras izneverio očekivanja levičara ili ga i dalje podržavate?

– Aleksis Cipras je uradio ono što bi uradio svako ko je odgovoran za svoj narod. Baš kao što i mi radimo ono što je dobro za Srbiju, a ne ono što bi obavezno bilo ideološki korisno za nas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari