Srbija i Kanada dele zabrinutost za svetski mir i pozivaju na hitan prekid sukoba u Ukrajini i pokretanje dijaloga, saopšteno je juče posle sastanka ministara spoljnih poslova dveju država Ivice Dačića i Džona Berda.

Berd je posle razgovora s Dačićem izrazio zadovoljstvo zbog toga što Srbija ne podržava „ilegalnu okupaciju i agresiju“ na istoku Ukrajine i pozvao Beograd da nastavi da sprovodi reforme kako bi uskladio svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU.

Berd se tokom jučerašnje posete Beogradu sastao i sa premijerom i predsednikom Srbije. Predsednik Vlade Aleksandar Vučić istakao je da dve zemlje imaju izuzetno dobre odnose, ali da je neophodno unapređivanje dalje saradnje, posebno na polju ekonomije. Premijer je podsetio na značaj Sporazuma o strateškoj ekonomskoj saradnji iz 2012. na osnovu kojeg je započeto više projekata kanadskih kompanija u Srbiji, naročito iz oblasti energetike.

Potpisivanje jučerašnjeg Sporazuma o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja dodatno će doprineti unapređenju privredne saradnje dve zemalja i podstaći nova ulaganja kanadskih kompanija, navedeno je u saopštenju Vlade.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je konstatovao da su bilateralni odnosi između dve zemlje izvanredni, ali da nažalost broj poseta na najvišem nivou ne prati taj trend. Puno toga nas spaja, a najviše srpska emigracija u Kanadi, naglasio je predsednik Srbije. Ministar spoljnih poslova Kanade je izrazio spremnost da se osnaže bilateralni odnosi dve zemlje, a naročito u delu ekonomije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari