– Ministarstvo neće komentirati izjave premijera Vučića, a kada je riječ o proslavi Oluje, podsjećamo na izjave ministrice Pusić, kažu za Danas u Ministarstvu spoljnih poslova i evropskih integracija Hrvatske, na čijem čelu je Vesna Pusić, upitani kako komentarišu najnovije izjave predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića o „Oluji“.

U kabinetu Pusićeve podsećaju na njene izjave da „Hrvatska Olujom slavi teritorijalno ujedinjenje zemlje, nakon rata kojeg je započela tadašnja Srbija, rata u kojem su stradale desetine tisuća Hrvata, Bošnjaka i drugih naroda, pa na kraju i Srba“. Saradnici šefice hrvatske diplomatije, takođe, citiraju njene tvrdnje da je “ svaki izgubljeni život tragedija, a Miloševićevo započinjanje tih ratova je zločin, kao i da „Hrvatska, dakle, slavi vlastito oslobađanje od tuđe okupacije i u tome očekujemo podršku svake normalne politike, u kojoj treba prestati s upotrebom ratova iz devedesetih u svrhu političke promocije“.

Premijer Vučić je na jučerašnjoj konferenciji za novinare poručio da niko ne može da zabrani Srbiji da žali za postradalim i prognanim Srbima u Oluji. On je konstatovao da je dan kada se desila Oluja „za nas tužan dan i da je reč o najvećem etničkom čišćenju posle Drugog svetskog rata“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari