Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske uputilo je juče oštar protest otpravnici poslova Ambasade Srbije u Hrvatskoj Bosi Prodanović i prenesen joj je zahtev da Vlada Srbije što pre sankcioniše one koji su pred Ambasadom Hrvatske u Beogradu palili hrvatske zastave, navodi se u saopštenju dostavljenom Danasu.

Kako se ističe, pomoćnik ministarke Željko Kuprešak je otpravnici poslova Bosi Prodanović „ponovio kako je apsolutno nedopustivo da optuženi ratni zločinac Šešelj, s nekolicinom svojih pristaša i neometan od strane policije, jučer ponovno, pred Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Beogradu, pali hrvatsku zastavu te svojim izjavama podsjeća na retoriku iz devedesetih“.



„Takve izjave osuđujemo i u potpunosti odbacujemo. Još jednom se pokazuje da izjave optuženih ratnih zločinaca, osim što u prvom redu štete Srbiji, nanose štetu regionalnoj suradnji, odnosima država u regiji i njihovu europskom putu, rekao je pomoćnik ministrice te dodao da događaji koji su prethodili incidentu također nisu pridonijeli smirivanju situacije te racionalnom i odgovornom djelovanju, a govori visokih dužnosnika Republike Srbije kontraproduktivno djeluju na normalizaciju odnosa između zemalja. U tom kontekstu, izjave predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da Hrvatska Olujom slavi pobjedu i dan kad je obnovljena država koja je ostala od Pavelića, a bila priznata jedino od Hitlera, smatramo u potpunosti netočnim te uvredljivim, nedopustivim i neodgovornim“, saopštio je Zagreb.



Komentarišući proslavu Oluje u Hrvatskoj i njen uticaj na srpsko-hrvatske odnose, savetnica predsednika Srbije Stanislava Pak Stanković navodi da je predsednik „jasno poručio u sredu povodom obeležavanja stradanja Srba u toj zločinačkoj akciji da Srbe čeka ista sudbina ukoliko se vrate“.

– Nisu Srbi juče ili pre par decenija došli u Hrvatsku pa da može da se slavi oslobađanje od Srba. Srbi su vekovima živeli na tim prostorima, kao i većina onih koji i sada žive tamo, a nasilno su prilili drugu veru i nacionalnost da bi opstali. Uprkos uvredama i seirenju, pirovanju nad srpskim grobovima, Srbija i dalje drži pruženu ruku pomirenja. U tome je veličina Srbije i garancija njenog opstanka. Srbija ima predsednika koji se ponosi svojom otadžbinom i svojim poreklom – konstatuje naša sagovornica.

Regionalni mediji prenose da će policijska uprava šibensko-kninska kazniti pevača Marka Perkovića Tompsona, poznatog po nastupima na kojima izvodi ustaške pesme, zbog uzvikivanja ustaškog pozdrava „Za dom spremni“ na koncertu u Kninu povodom obeležavanja dvadesetogodišnjice Oluje. Tompson će biti kažnjen na osnovu Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, prema kojem je za tu vrstu prekršaja predviđena novčana ili kazna zatvora do 30 dana. Policija ocenjuje da se tokom centralne proslave na trgu u Kninu prekjuče okupilo oko 25.000 ljudi.



 

Oštećene ulice

Zagrebački Jutarnji list piše da su se tokom održavanja vojne parade u utorak u Zagrebu tenkovi teški čak i do 40 tona vozili gradskim ulicama i oštetili ih. „Prema prvim neslužbenim procjenama, obnova će koštati nekoliko milijuna kuna. Nastale štete nisu posvuda jednake – najviše su stradale ulice na kojima je asfalt davno postavljen“, navodi taj dnevnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari