Poruka, koju je predsednik Ivo Josipović nazvao „dobrom vešću“, da u Hrvatskoj više nema političkih opstrukcija privredne saradnje sa Srbijom obeležila je srpsko-hrvatski Biznis forum, održan juče u Zagrebu u okviru dvodnevne posete predsednika Borisa Tadića Hrvatskoj, na kojem se okupilo 130 privrednika iz dveju zemalja. Skup su otvorili Tadić i Josipović, koji su istakli da će novo vreme u odnosima Srbije i Hrvatske biti obeleženo i jačanjem ekonomske saradnje.


Predsednik Tadić je poručio da nema više bratstva i jedinstva, ali da su zato tu zajednički interesi dve države, kao i zajednički resursi, poput metalske i odbrambene industrije. „Važno je,áistovremeno, sagledati tržišta koja su nam prijateljska, a sve u cilju postizanja višeg standarda za građane u obe države“, istakao jeáon, dodavši da „ne postoji politika koja je dobra, a da se ne oslanja na privredu i proizvodnju“. Kao zajedničku boljku dve zemlje naveo je to da „nije lako proizvesti, prodati i izboriti se s konkurencijom“.

Istovremeno, Tadić je upozorio da, ukoliko su tačne primedbe srpskih privrednika da nemaju isti tretman u Hrvatskoj kao hrvatska preduzeća u Srbiji, očekuje da se to promeni. Na to je, u svom govoru, replicirao predsednik Josipović, naglasivši da ima „dobru vest“.

„Negiram da u Hrvatskoj srpska ulaganja nisu dobrodošla, ali potvrđujem da je bilo slučajeva diskriminacije srpskih preduzeća u Hrvatskoj… U nekim drugim vremenima postojala je politika opstrukcije, predrasuda i strahova od te saradnje, ali to vreme je sada prošlo“, istakao je Josipović, pri čemu je dodao da je Tadiću dostavio „listu hrvatskih preduzeća koja su bila diskriminisana u Srbiji“.

Srpski ministar trgovine Slobodan Milosavljević, koji je učestvovao na Biznis forumu u Zagrebu, kazao je da očekuje da će Srbija i Hrvatska u toku 2011. ostvariti milijardu dolara u međusobnoj trgovinskoj razmeni, kao i da postoji potencijal da bude duplirana u narednih tri do pet godina. Prema podacima Privredne komore Srbije, ukupna robna razmena dve zemlje je od januara do septembra 2010. godine iznosila 472,3 miliona dolara, što je za 3,3 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Milosavljević je kao značajnu mogućnost naveo zajednički nastup na tržištima trećih zemalja, ističući da Srbija zahvaljujući potpisanim sporazumima o slobodnoj trgovini s više zemalja ima potencijalno tržište od milijardu potrošača, čije potrebe ne može da zadovolji sama.

S njime sa saglasio predsednik Hrvatske privredne komore Nadan Vidošević, ukazavši da dve zemlje ekonomski udružene mogu postati relevantan činilac i na globalnijem nivou. „Sanjam dan kada ćemo biti saveznici na evropskom i svetskom tlu“, kazao je Vidošević, koji je sa predsednikom Privredne komore Srbije Milošem Bugarinom dogovarao konkretne oblike saradnje, uključujući zajednički nastup na „trećim tržištima“, poput Rusije, Afrike i Azije.

Dvodnevni boravak u Hrvatskoj, drugi ovog meseca, Boris Tadić je nastavio posetom opštini Krnjak, gde je u društvu Josipovića razgovarao sa srpskim povratnicima i predstavnicima lokalnih vlasti i bio gost Sajma ličkih proizvoda. Na kraju, u popodnevnim satima, dvojica predsednika su prišli u manastir Krupu, gde je zvanično otvorena obnovljena riznica tog manastira SPC u severnoj Dalmaciji.

Korist za srpsku zajednicu

Milorad Pupovac, predsednik Srpskog narodnog vijeća i poslanik u Hrvatskom saboru, ističe za Danas da je susret s Borisom Tadićem i predstavnicima opština i županija u Baniji i Kordunu protekao veoma dobro i da je zadovoljan podrškom koju srpskoj zajednici u Hrvatskoj daju predsednici Tadić i Josipović. – Razgovarali smo otvoreno o svim problemima, a najviše pažnje bilo je posvećeno pitanju nestalih Srba, ali i tome kako sačuvati srpsku baštinu i spomenike i da li je moguće uvesti dvojezičnost. Razgovarali smo i o razvoju i održivosti povratka, kao i o tome šta je sve moguće učiniti da bi se otvorila radna mesta za Srbe, posebno u poljoprivredi – navodi Pupovac. Sagovornik našeg lista zaključuje da su susreti predsednika Tadića i Josipovića od izuzetne koristi za srpsku zajednicu u Hrvatskoj, jer se time otvara prostor da se „zapreke oko mnogih spornih pitanja uklone“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari