Predsednici Srbije i Hrvatske Boris Tadić i Ivo Josipović, na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora u Beogradu, poručili su da su dve države konačno našle pravi put za rešavanje otvorenih pitanja, u cilju najboljih susedskih odnosa i uspešnog puta ka članstvu u Evropskoj uniji. Tadić je prvi zvanični dolazak Josipovića u Srbiju ocenio kao istorijski, istakavši da su posle neformalnog sastanka u Opatiji, ranije ove godine, odnosi dveju država postali jedan od najboljih primera bilateralne saradnje u regionu.

Predsednik Hrvatske je juče pre podne počeo dvodnevnu posetu Beogradu, u okviru koje će danas razgovarati i s premijerom Mirkom Cvetkovićem, predstavnicima nevladinog sektora i srpskih izbeglica iz Hrvatske, a dvojica predsednika će i prošetati centrom Beograda. Josipovića su juče, ispred Palate Srbija i uz najviše državne počasti, dočekali predsednik Tadić i potpredsednici Vlade Ivica Dačić i Božidar Đelić. Posle sastanka u Beogradu, dvojica predsednika su otišli put Vojvodine. Josipović je na jednom salašu kod Đurđina u severnoj Bačkoj prisustvovao prvom delu obeležavanja 20 godina postojanja Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, a potom je skupa s Tadićem u subotičkoj hali sportova učestvovao na centralnoj proslavi dve decenije DHSV.

– Srbija želi najbolje odnose s Hrvatskom u domenima kulture, ekonomije, bezbednosti, i da postanemo zajedno članice EU. Hrvatska će, naravno, pre Srbije postati članica EU i Srbija podržava njeno što brže učlanjenje – rekao je Tadić na konferenciji za novinare u Palati Srbija.

Govoreći o otvorenim pitanjima, Tadić je kao suštinski važno za Srbiju naveo omogućavanje povratka izbeglica, da imovina Srba u Hrvatskoj bude zaštićena, kao i da bude očuvana upotreba jezika i pisma Srba u toj zemlji.

– Tu je i pitanje međusobnih tužbi pred Međunarodnim sudom pravde. Ja sam izrazio stav da bi to pitanje trebalo rešiti vansudskim poravnanjem i postupkom, a da se pri tom ne zanemari krivično gonjenje krivaca za ratne zločine – kazao je Tadić novinarima, i dodao da bi želeo da i granični sporovi budu rešeni dogovorom, bez međunarodne arbitraže.

Srpski predsednik je rekao da je razgovarano i o ekonomskoj saradnji, a da predstoje razgovori i o drugim pitanjima, među kojima je i saradnja u oblasti infrastrukture.

Predsednik Ivo Josipović je posle sastanka izjavio da je Borisu Tadiću zahvalan što je u njemu našao osobu koja ima viziju dobrih i kvalitetnih odnosa u regionu. Istakao je važnost suočavanja sa otvorenim pitanjima, od kojih su neka rešena, „a neka čekaju na akciju“. Mislim da je vreme da sva otvorena pitanja ostavimo istoriji, rekao je Josipović.

Hrvatski predsednik se saglasio s Tadićem o tome koja su ključna i otvorena pitanja za obe države, izdvajajući problem rešavanja sudbine nestalih. U tom kontekstu, naglasio je da je važno to što će Srbija predati Hrvatskoj dokumenta o događajima u vukovarskoj bolnici za vreme rata. Josipović je izrazio zahvalnost zbog napretka na pronalaženju kulturnog blaga odnetog iz Hrvatske. On je istakao i da u njegovoj zemlji „nema nikoga ko bi želeo iz političkih ili nekih drugih razloga da spreči povratak“ izbeglica.

Josipović se složio s Tadićem i da, kada je reč o pitanju demarkacije državne granice, treba postići možda i „netipični dogovor“, ne precizirajući kakve bi prirode on bio, ali je ipak ostavio mogućnost da će se na kraju ići na međunarodnu arbitražu.

Dvojica predsednika saglasila su se o pitanju Bosne i Hercegovine, poručujući da su prihvatljiva sva rešenja oko kojih se slože sva tri konstitutivna naroda.

Tadić i Josipović potom su odgovarali na veliki broj novinarskih pitanja, a jedno od njih je bilo i da li će predsednik Srbije posetiti Vukovar, na šta je on odgovorio da je spreman da poseti sva mesta stradanja.

– Ne treba niko da me pozove u Vukovar, naravno da ću doći u Vukovar, i mislim da je predsednik Josipović svojom političkom filozofijom doprineo rešenju tog problema obilazeći sva mesta stradanja“, kazao je Tadić i precizirao da će u dogovoru s Josipovićem odabrati pravi trenutak za taj gest.

Nije se mogla izbeći ni tema Kosova, u susret savetodavnom mišljenju Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti. Josipović je izrazio nadu da će predstavnici Srbije i Kosova, u saradnji s međunarodnom zajednicom, uspeti da nađu rešenje za probleme koji postoje i poručio da se Hrvatska u to neće mešati, odnosno da nema ambicije da posreduje u rešavanju tog pitanja. Dodao je da je u ovom trenutku prerano govoriti o tome kako će se Hrvatska odnositi prema eventualnim inicijativama Srbije u UN, ali i da će Vlada i Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske pažljivo pratiti razvoj situacije.

Predsednik Tadić je ponovio da Kosovo za Srbiju ostaje „južna pokrajina“, koja „nije i nikada neće biti članica UN“. On je istakao da Beograd ni pod kojim uslovima, niti ucenama neće prihvatiti da direktno ili indirektno prizna nezavisnost Kosova, a da će posle stava MSP inicirati nastavak razgovora o tom pitanju. Od zemalja u regionu Srbija očekuje uzdržanost i podršku za stav da se rešenje nađe kroz dogovor i kompromis, poručio je Boris Tadić.

Sibirski brest

Ivo Josipović je, u društvu člana Gradskog veća Beograda Željka Ožegovića, juče u Parku prijateljstva na Ušću posadio sibirski brest. U tom parku, blizu bivše zgrade CK, državnici zasade drvo prilikom posete Beogradu.

Predsednici i o sportu

Pored „ozbiljnih“ tema, dvojica predsednika su juče pred novinarima u Beogradu govorili i o sportu. Ivo Josipović bolje igra fudbal od mene, rekao je Boris Tadić, na šta je šef hrvatske države odgovorio: „Da, ali Boris bolje igra košarku.“ Predsednici su podržali ideju formiranja svih regionalnih inicijativa koje promovišu sport i uspehe sportista, ali su konstatovali da je pri tom neophodno rešiti problem bezbednosti. „Postojanje Jadranske lige u košarci je dobar primer, ali smo mi Srbi, nažalost, bili malo ekskomunicirani iz zajedničkog vaterpolo prvenstva. Zato smo morali da vas pobedimo u Svetskoj ligi, da vratimo“, rekao je Tadić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari