Nova vlada Kosova treba da usvoji zakone za uspostavljanje specijalnog suda Kosova sa većem u Holandiji koji će se baviti optužbama Dika Martija, što će biti jedan od prioriteta. Takođe je potrebno da se odobri budžet za narednu godinu i zakon o borcima u stranim konfliktima.

Treba i da se usvoji nekoliko preostalih zakona za šengensku viznu liberalizaciju, te zakon o oružanim snagama Kosova. Neki od ovih zakona iziskivaće izmene Ustava, što zahteva apsolutnu većinu i u parlamentu i naročito među manjinama, ističe za Danas Petrit Seljimi, zamenik ministra spoljnih poslova Kosova Envera Hodžaja, inače zadužen i za komunikaciju u kabinetu premijera Tačija, odgovarajući na pitanje koji će biti prioriteti nove kosovske vlade.

– Ali, na Kosovu, baš kao i u Srbiji ili u drugim tranzicionim državama, osnovne brige ljudi su radna mesta i ekonomija. Kosovo je imalo donekle stabilan rast i ima potencijal da doživi nove ekonomske prekretnice ukoliko se blagovremene odluke donesu u energetici, infrastrukturi i završe projekti poput Brezovice i termoelektrane „Kosova e Re“. Kosovo se sada okreće od uspostavljanja države na razvoj ekonomije i to je pokrenulo razgovore u obema strankama, ali i među manjinama. Ekonomija je verovatno najvažnije pitanje kojim se treba baviti – napominje Seljimi, nakon što su prošle sedmice lideri Demokratske partije Hašim Tači i Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa potpisali koalicioni sporazum.

Ko će biti novi premijer i ko će voditi briselski dijalog?

– Sporazum postignut ove sedmice između DPK i DSK je principijelan, ali o funkcijama će narednih dana odlučivati dvopartijska radna grupa. Podsetiću vašu javnost da će tri glavne pozicije biti razmatrane: predsednik parlamenta, premijer kao i predsednik koji će biti izabran 2016. u parlamentu. Stranke će takođe podeliti ministarske pozicije i raditi na programu Vlade sa hitnim i srednjoročnim ciljevima. Biće takođe doneta odluka o vođi pregovora, ali stranke koje su u novoj koaliciji su snažni zagovornici Briselskog sporazuma budući da je on zacementirao teritorijalni integritet Kosova, ali takođe kreirao prostor da se čuje glas kosovskih Srba. Veoma je važno da Srpska lista, koja je omogućila da se Srbi sa severa integrišu u kosovske institucije, bude kvalitetno zastupljena u novoj vladi.

Kosovski mediji su objavili vest da Tači neće biti premijer i da će novu kosovsku vladu voditi Isa Mustafa, bivši gradonačelnik Prištine.

– Verujem da će u narednim danima biti diskutovano i odlučeno o celokupnoj strukturi nove vlade. DSK, DPK, ali i Srpska lista i druge stranke manjina će se sastati i dogovoriti o imenima za glavne funkcije. Premijer Tači je odslužio dva uzastopna mandata nadgledajući Deklaraciju o nezavisnosti, kraj nadzirane nezavisnosti i pregovore koji su vodili ka postizanju Briselskog sporazuma. To je impresivna, istorijska lista dostignuća koja će obezbediti ogromnu bazu iskustva za narednu vladu DPK-DSK- manjine, bilo koju od pozicija da Tači preuzme.

Da li je imidž Kosova bio narušen tokom ove političke krize?

– Imali smo političku krizu na Kosovu, ali naša politička klasa se bavila Ustavom i pravnicima umesto da ide na ulične proteste ili da remeti institucije. U svakoj balkanskoj državi imali ste krizu u proteklim godinama, od štrajkova glađu opozicije u Beogradu do nasilnih protesta u Tirani, Sarajevu ili Skoplju. Ovaj zastoj u proteklih pet meseci na Kosovu pokazao je koliko je zrela demokratija na Kosovu, poštovanje za nezavisne institucije kao što je Predsedništvo ili Ustavni sud, kao i da kosovske političke partije mogu da prevaziđu razlike zarad višeg dobra. Kosovo je država sa najvišim ekonomskim rastom u celoj Jugoistočnoj Evropi, izgradili smo 1.500 kilometara magistralnih i auto-puteva i 120 škola tokom mandata mandata DPK, normalizovali smo odnose sa Srbijom i priznala nas je većina članica UN. Sada takođe postajemo članica međunarodnih organizacija i sportskih federacija.

Kakva su očekivanja nove vlade u vezi sa specijalnim sudom? Da li će stranke zabraniti onima koji su osumnjičeni za ratne zločine protiv Srba da budu ministri?

– Kosovo će uspostaviti specijalni sud koji će se baviti navodnim ratnim zločinima iz izveštaja Klinta Vilijamsona. Nova vlada će imati čiste ruke, progresivnu agendu i ispunjavaće međunarodne obaveze Kosova. Niko još ne zna imena osumnjičenih, ukoliko ih ima, ali Kosovo je pokazalo u proteklih nekoliko godina da će kada je reč o slučajevima iz Haškog tribunala vlada obezbediti punu podršku kako bi se ostvarila pravda.

Digitalna diplomatija

Privukli ste pažnju medija u Srbiji i regionu zbog brojnih aktivnosti na Tviteru i digitalne diplomatije, a takođe ste bliski premijeru Tačiju. Da li ćete imati ulogu u novoj vladi?

– Veoma sam srećan što smo uspeli da formiramo tako stabilnu i proevropsku koaliciju. Nastaviću da budem aktivan na društvenim mrežama bez obzira na svoju buduću poziciju, jer verujem da su se vremena promenila i da je direktan i interaktivan kontakt sa globalnom publikom važan element političke komunikacije. Kosovo je demografski najmlađa nacija u Evropi, političari su generalno mladi i to se odražava na način na koji vodimo politiku i sprovodimo mere.

DSK: Bez premijera sporazum ne važi

Priština – Potpredsednik Demokratskog saveza Kosova Haki Rugova poručio je juče da ako ta partija ne dobije mesto premijera, onda neće važiti postignut sporazum sa Demokratskom partijom Kosova. Rugova je za prištinski Ekspres rekao da nema „ni trunke sumnje“ da će DSK rukovoditi vladom Kosova i da će premijer biti Isa Mustafa. S druge strane, zvaničnici DPK uključujući i lidera te partije Hašima Tačija kažu da se i dalje nije razjasnilo ko će biti na čelu vlade Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari