Ambasadori zemalja članica EU u Beogradu imali su prethodnih 48 sati intenzivne konsultacije u vezi s formiranjem vlade SNS-SPS-URS s Ivicom Dačićem na čelu, u kojima je ocenjeno da predstoji dodatno usporavanje procesa evropske integracije Srbije, ali i da bi Zapad trebalo da podrži dalje jačanje Dragana Đilasa u Demokratskoj stranci.



Ovo su Danasu preneli zapadni diplomatski izvori, koji su prisustvovali razgovorima evropskih ambasadora nakon što je zvanično objavljeno da je predsednik Republike Tomislav Nikolić dao lideru SPS mandat za sastavljanje nove vlade u kojoj će biti naprednjaci, koalicija oko socijalista i URS.

Što se diplomata tiče, a što oni nikada neće reći javno i „naglas“, vlada u kojoj su stožeri SNS i SPS nema kredibilitet da uspešno reformiše društvo u pravcu evrointegracija. Kako ocenjuju, pored nacionalističke prošlosti mnogih njenih (budućih) članova, u vladi neće biti dovoljno političke volje za ispunjavanje kriterijuma neophodnih za napredak zemlje ka EU, pre svega kada je reč o Kosovu, ali ni znanja za efikasno sprovođenje reformskih procesa i poznavanja rada državne administracije.

Krupan minus je i što među imenima koja se pominju za visoke funkcije u Dačićevoj vladi nema nijednog s dobrim, „uhodanim“ kontaktima na Zapadu. Tim ljudima se u EU veruje čak i manje nego Tomislavu Nikoliću i svaka njihova izjava i potez biće vrlo pažljivo analizirani, upozoravaju Danasovi sagovornici.

Strance ipak najviše brine kako će nova Vlada Srbije da se uhvati u koštac s ekonomijom jer, kako smatraju, SNS, SPS i URS još nemaju nikakav plan. Ipak, imaju izvestan stepen poverenja u Mlađana Dinkića i poručuju da će on „obavezno morati“ da nađe model za štednju na platama u javnom sektoru i penzijama. Dinkić mora da se izbori sa SPS i PUPS i da primeni mere štednje, veruju zapadnjaci.

Kako ističu Danasovi diplomatski izvori, izuzetno loše vesti čekaju Srbiju na putu ka članstvu u EU. Zbog unutrašnjih procesa u zemlji, koji će po oceni Zapada biti na planu evrointegracija jako nepovoljni, kao i zbog krize unutar EU, koja rezultira time da će se od država kandidata za članstvo zahtevati striktna primena najviših evropskih standarda, „rasprava o početku pregovora o pristupanju Srbije biće stavljena na stranu“.

To konkretno znači, kažu naši sagovornici, da Srbija ne treba da se nada početku pregovora o pristupanju Evropskoj uniji „u narednih 12 do 18 meseci, a možda i cele dve godine“. U najoptimističnijem slučaju, dakle, Srbija će početi pregovore o članstvu u junu 2013. godine, punih šest meseci kasnije nego što su se nadali (bivša) vlada DS i Boris Tadić.

U konsultacijama zapadnih diplomata u Beogradu zaključeno je da DS čeka potpuno nova faza političkog delovanja u opoziciji, za šta je neophodno da se „što brže konsoliduje“. Tadić je, prenose Danasovi sagovornici, skoro potpuno potrošio kredibilitet kod Zapada, čija nova uzdanica među demokratama postaje Dragan Đilas, zamenik predsednika stranke i gradonačelnik Beograda.

Ambasadori se svakako neće mešati u procese unutar DS, ističu naši izvori, ali njihovo uverenje je da samo Đilas može da oporavi demokrate i uspešno ih predvodi u opozicionom delovanju. To je i razlog što smatraju da DS i Đilas moraju ostati na vlasti u Beogradu.

Procena zapadnih diplomata na radu u Srbiji je da ovu zemlju bar u narednih godinu dana čeka nazadovanje, a u najboljem slučaju stagnacija.

Kome će pripasti EPS i Telekom

Kakva je uloga Rusije i tajkuna u procesu formiranja nove Vlade Srbije navodno ni Zapadu nije jasno. Zapadnjaci su čak delimično ponosni na činjenicu da nisu učestvovali u sastavljanju vlade, jer ne žele da snose odgovornost za odluke srpske političke elite i uopšte za loše ekonomsko i političko stanje u zemlji. Štaviše, ako se ispostavi da su „Rusi napravili vladu“, to bi bila neka vrsta alibiji za zemlje EU i Amerikance da dignu ruke od Srbije. Na pitanje Danasa kada će se i kako utvrditi eventualna uloga Moskve u formiranju srpske vlade, naši sagovornici odgovaraju – na primer, ako EPS i Telekom završe u ruskim rukama.

Dačićev ugled

Ivica Dačić je pre godinu dana, u svojstvu zamenika premijera i ministra unutrašnjih poslova, zvanično zatražio posete na visokom nivou jednom broju zemalja članica EU i SAD. Ta njegova želja nije uslišena, a iz nekih prestonica mu čak ništa nisu ni odgovorili. Dačić će morati naporno da radi kako bi stekao poštovanje na Zapadu, svakako, ako to uopšte želi, navode sagovornici Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari