Najavljeni referendum u Republici Srpskoj neće u većoj meri ugroziti reputaciju Srbije među državama članicama EU, niti bi mogao da uspori evropski put Beograda, kažu za Danas političari i stručnjaci za politiku iz zapadnih država. Naši sagovornici konstatuju da je dobro što je premijer Srbije Aleksandar Vučić pozvao predsednika RS Milorada Dodika da još jednom razmisli o održavanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH „jer se na taj način distancirao od njegovog poteza“.

Predstavnici diplomatskih krugova navode za Danas da je Zapadu mnogo važnije da se postigne napredak u briselskim pregovorima Beograda i Prištine nego odnos Beograda i Banjaluke. „Brisel i dalje stavlja fokus na proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine. Ukoliko uskoro budu postignuti rezultati za pregovaračkim stolom, biće otvorena prva pregovaračka poglavlja Srbije sa EU do kraja godine“, ukazuju oni.

Josip Juratović, poslanik nemačke Socijaldemokratske partije u Bundestagu, komentariše za naš list da sve zavisi od pozicioniranja Vlade Republike Srbije.

– Naime, da li će Vlada Srbije podržati Dodika oko njegove namjere stvaranja države u državi ili će se pak postaviti konstruktivno i hrabriti građane srpske nacionalnosti BiH da se više angažiraju na slozi i jedinstvu te jednakih prava svih njenih građana bez kojih nijedan narod u BiH nema budućnosti. Za Vladu Republike Srbije je pozicioniranje prema Dodiku pitanje vjerodostojnosti koliko ona ozbiljno misli biti motor regionalne privredne suradnje koja je neophodna za budućnost svih naroda regije Zapadnog Balkana – poručuje naš sagovornik.

Juratović zaključuje da bi „svima u regiji trebalo biti jasno da je bez  jedinstvene i društveno-politički stabilne BiH regionalna ekonomska suradnja nemoguća“.

Franc-Lotar Altman, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Bukureštu, kaže za Danas da pozicija Srbije neće biti ugrožena jer je premijer Vučić napravio otklon od Dodika u vezi sa referendumom.

– Premijer Srbije je jasno stavio do znanja da je zatražio od gospodina Dodika da razmotri pitanje referenduma jer on ne misli da je to dobra ideja. Dakle, reputacija Srbije nije narušena – smatra Altman.

Podsetimo, Milorad Dodik je nedavno istakao da ne oseća distanciranje Beograda od Banjaluke. On je ocenio da navodi da postoji pritisak na Srbiju da se distancira od RS predstavljaju „medijske spekulacije“.



 

„Neka nam Vučić i Evropa pomognu“



 

Banjaluka – Predsednik RS poručio je prekjuče da želi da razgovara o vraćanju pravosuđa u ustavne okvire i da prihvata pomoć Srbije i Evrope kako referendum ne bi morao da bude održan. On je napomenuo da je o tome pričao sa Vučićem i smatra da Vučić „dobro razume stvari“. „Mi želimo da pravosuđe vratimo u ustavne okvire. Neka nam Vučić pomogne i svi iz Evrope, ja prihvatam. Ako to uradimo do dana referenduma, onda referendum može da bude besmislen, kazao je Dodik povodom Vučićeve izjave da je pitanje referenduma u RS za njega „jedno od najtežih pitanja“ i da bi voleo da Dodik još jednom razmisli o tome.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari