Srpska napredna stranka još nije odlučila hoće li na miting podrške vladi i premijeru povodom godišnjice na vlasti, 25. aprila u Novom Sadu, pozvati Socijalističku partiju Srbije i ostale manje koalicione partnere. Funkcioneri SPS ovih dana nisu imali odgovor na pitanje Danasa hoće li podržati najavljeni miting i hoće li u njemu učestvovati s obzirom na to da je povod okupljanja podrška vladi u kojoj i oni učestvuju. Sagovornici Danasa kažu da učešće ili odsustvo socijalista neće bitnije promeniti odnose dve stranke, koji su opterećeni stalnim trzavicama, i da ne bi bilo čudno ako naprednjaci odluče da ih ne pozovu na svoju manifestaciju.

Igor Mirović, potpredsednik SNS, za Danas kaže da ne može trenutno da odgovori na pitanje hoće li socijalisti i ostali članovi koalicije biti pozvani na miting jer je ideja da skup bude stranački.

– SNS organizuje miting i još nismo razgovarali o tome da li ćemo i koga zvati. Za desetak dana će biti poznato hoće li na skup biti pozvane i ostale stranke vladajuće koalicije – navodi Mirović.

Pavle Budakov, šef poslaničke grupe SPS u Skupštini Vojvodine, koji je jedini iz ove stranke pristao da na ovu temu govori za Danas, za naš list kaže da se još uvek ne zna da li će socijalisti učestvovati na mitingu i da će odluka o tome biti doneta na višem stranačkom nivou.

– Kao poslanik SPS u Skupštini Vojvodine mogu da govorim samo o situaciji u Pokrajini. Podržavamo takav način izražavanja građanskog nezadovoljstva i ukazivanje na nelogičnosti i loš rad vlade u Vojvodini. Miting je rezultat nezadovoljstva zbog toga što većina u Vojvodini vuče loše poteze, a DS vlada sa pet ili šest procenata podrške građana. To je nelogično, kaže Budakov.

* Politikolog Jovan Komšić za Danas kaže da će poziv socijalistima i ostalim strankama zavisiti od ključnih razloga organizovanja skupa.

* – Do sada je akcenat bio na tome da je skup povodom godišnjice vlade. Međutim, ne pominje se da će to biti višestranački već jednostranački miting pobednika na izborima koji su vladu mogli da formiraju i bez koalicije. Uobičajeno je da se u prvoj fazi izborne godine organizuju stranački mitinzi, a u kasnijim fazama koalicioni ako se objasne programski razlozi koalicija. Zato smatram da naprednjaci možda ipak neće pozvati socijaliste i ostale stranke – objašnjava Komšić.

Prema njegovim rečima, skup će pre svega biti mobilizacija partijskog članstva.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković za naš list kaže da se trenutno ne može znati hoće li SNS pozvati SPS i hoće li se stranka Ivice Dačića odazvati pozivu.

– Prisustvo ili odsustvo socijalista mitingu ne znači puno. Njihov dolazak ili ne i to da li će ih naprednjaci pozvati ili ne, neće imati uticaja na odnose u koaliciji na republičkom nivou. Ako se njihova saradnja u Republici raskine, razlog tome neće biti to da li su se socijalisti pojavili na skupu. Isto tako, to što ih naprednjaci možda neće pozvati, neće značiti da je saradnja ugrožena – ukazuje Stanković.

Prema njegovim rečima, simbolički bi možda bilo bolje da se SPS pojavi, jer će se tako javnosti poslati jasnija poruka.

– I jedni i drugi priželjkuju izbore u Vojvodini što pre, i imaju isto mišljenje o premijeru Vojvodine Bojanu Pajtiću. Zajednički nastup u Novom Sadu bi demonstrirao i zajednički stav o pitanjima vezanim za Pokrajinu i izbore u njoj – zaključuje Stanković.

 

Organizacija već počela

Kao pandan mitingu naprednjaka u Novom Sadu Demokratska stranka je u Beogradu istog dana zakazala svoj skup. Prema našim saznanjima, obe stranke već rade na organizaciji okupljanja. SNS je ovih dana imao prvi organizacioni sastanak tim povodom, dok je DS u ponedeljak održala sednice Predsedništva i Izvršnog odbora na kojima su podeljeni zadaci za organizaciju mitinga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari