Pokret socijalista formirao je pre nekoliko dana lokalno povereništvo stranke u Beloj Palanci, nakon što je, kako je saopšteno, oko stotinu članova SPS u tom gradu prešlo u partiju Aleksandra Vulina. Ovo, inače, nije prvi slučaj da socijalisti na lokalnom nivou prelaze u Pokret socijalista. Ceo odbor SPS u Žagubici prešao je takođe nedavno u redove Pokreta socijalista, početkom oktobra predsednik opštine Lajkovac iz SPS Živorad Bojičić pristupio je toj partiji, a isto je u martu uradilo i četvoro odbornika SPS-PUPS u Subotici.


U redove PS, između ostalih, prešao je jedan od devet odbornika SPS u Beloj Palanci Bojan Veličković, koji je pre nekoliko dana istakao da je razočaran lokalnim izborima u SPS i što od reformi koji je najavio vrh te partije nije bilo ništa. Predsednik Opštine Lajkovac Živorad Bojičić prilikom prelaska u PS naglasio je da je to učinio zbog „želje za ličnom, profesionalnom političkom afirmacijom i želje da sarađuje sa Vulinom“. Bojičić je tada dodao i da je Pokretu socijalista pristupio i zato što je to „partija iskrene levice“ i da se nada da će „doći vreme da svi srpski socijalisti budu u jednoj stranci“.

Direktor Pokreta socijalista Bratislav Jugović napominje za Danas da u članstvu SPS postoji levica, ali da u njihovom rukovodstvu ne postoji, te da „otuda potreba članstva SPS da pristupi Pokretu socijalista“.

„Najjači odbor SPS imao je u Žagubici. Sada je taj odbor prešao u Pokret socijalista. Predsednik Opštine Lajkovac je pristupio PS, a napustio SPS. Sa odborničke liste SPS u Subotici nekoliko odbornika je pristupilo PS, a u Vladičinom Hanu je gotovo ceo odbor SPS došao u Pokret socijalista. Nije tajna da veliki deo članstva SPS više veruje Vulinu nego Dačiću. Zbog toga očekujem da će priliv članstva SPS u PS do lokalnih izbora biti dvostruko veći nego do sada. Svi koji prepoznaju levicu dolaze u partiju Aleksandra Vulina“, naglašava Jugović i dodaje da je i odbor SDS Borisa Tadića u Bačkoj Palanci pristupio Pokretu socijalista, kao i 80 članova DS u Subotici.

S druge strane, predsednica Izvršnog odbora SPS Dijana Vukomanović ističe za Danas da je sindrom preletanja iz jedne u drugu partiju deo političkog folklora u Srbiji u proteklih 25 godina višestranačja. Prema njenim rečima, u SPS se to posmatra kao prirodan proces regeneracije njihovog partijskog kadra.

„Ne vodimo evidenciju 'preletača', jer smo videli da su se neki od njih ponovo vratili u SPS, a otišli su nakon našeg pada s vlasti 2000. Za razliku od drugih partija, indikativno je da 'preletači' ili 'otpadnici' iz naših redova nisu uspeli u proteklih 25 godina da osnuju konkurentsku partiju-rivala, to jest da rascepe SPS na dve ili više partija. To nije uspeo ni Nebojša Čović, ni Bane Ivković. Mi smo mnogo čvršća levica nego što su to, na primer, Tadićeve ili Pajtićeve socijaldemokrate“, ocenjuje Vukomanovićeva.

Ona dodaje da je SPS nakon 2000. napustila koncept sveobuhvatne, masovne takozvane „catch-all“ partije i da uspešno profiliše ideološki imidž dominantne partije u levom političkom spektru. „A to što su neki članovi ili funkcioneri pred izbore prešli u neku drugu partiju nikako ne znači da će i birači naše partije krenuti za njima. Dakle, sindrom preletača kod nas nije alarmantan, jer i u SPS prelaze članovi nekih drugih partija. Toga je bilo, i biće. Reč je o trgovini ličnim interesima pred izbore“, naglašava predsednica IO SPS.

Komentarišući ovakve partijske „prelete“, sociolog i politički analitičar Jovo Bakić kaže za Danas da ne zna motivaciju prelaska iz SPS u PS iz prve ruke. „Međutim, znajući pravila politike u Vučićevoj Srbiji, mogu da pretpostavim da Vulina smatraju bližim gospodaru od Dačića, te da su se verovatno osvedočili da malobrojni članovi PS lakše dolaze do sinekura od relativno brojnih članova SPS“, napominje Bakić.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari