Sednica Odbora za KiM Skupštine Srbije koja je juče trebalo da bude održana u Ranilugu odložena je zato što Kosovska policijska služba nije dozvolila grupi poslanika srpskog parlamenta da prođe preko administrativnog prelaza Končulj – izjavio je za naš list Ljubomir Kragović, predsednik Odbora.

Prema Kragovićevim rečima, u Ranilug su došli samo on i Vladimir Milentijevići razgovarali s meštanima Šilova koji su juče nastavili proteste zbog petnaestodnevnog isključnje struje. Kragovićje najavio da će sutra na sednici Skupštine Srbije od predsednice parlamenta tražiti odgovor na pitanje zašto nije obezbedila uslove da poslanici dođu na sednicu odbora na KiM.

Enver Oručaj, savetnik ministra unutrašnjih poslova Kosova, izjavio je juče za naš list da je „parlamentarna grupa iz Srbije juče vraćena sa graničnog prelaza zato što nije uputila zahtev za ulaz na Kosovo u skladu sa kosovskim propisima“. Prema Oručajevim rečima, „u slučaju službene posete Republici Kosovo pismom u kojem se navodi razlog i cilj dolaska obraća se kosovskom Ministarstvu spoljnih poslova koje o tome obaveštava Ministarstvo unutrašnih poslova, a ono granične službe KPS“. Za privatne posete Kosovu, kaže Oručaj, građanima je potreban pasoš.

Ministarstvo za KiM juče je osudilo odluku „o zabrani ulaska poslanika na teritoriju AP KiM“. U saopštenju se ističe da je „ova poseta bila uredno i po svim proceduram najavljena nadležnim institucijama“, zbog čega Ministarstvo za KiM poziva „Unmik i Euleks da se aktivnije uključe u rešavanje problema izazvanih ovakvim arbitrarnim ponašanjem privremenih institucija“.

Uz optužbe na račun Euleksa Srpska napredna stranka saopštila je da „zabrana ulaska poslanicima na KiM pokazuje da Srbija nije na najbolji način pregovarala o zadacima i ciljevima Euleksa u Pokrajini“.

U Euleksu našem listu juče je objašnjeno da misija EU nije zadužena za kontrolu ulazaka na Kosovo, nego samo za oblast carina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari