Umesto iz skupštinskih klupa poslanici parlamentarnih opozicionih stranaka i danas će, treći put u poslednja tri meseca, iz skupštinskog hola postavljati pitanja Vladi Srbije. Opozicija je nezadovoljna što izvršna vlast mesecima ignoriše institut poslaničkih pitanja i što na već postavljena pitanja pisanim putem ne daje odgovore, ili su oni često nekonkretni.


„Poslovnik o radu parlamenta predvideo je da svakog poslednjeg četvrtka u mesecu poslanici postavljaju pitanja premijeru i članovima vlade, a sve u cilju efikasnije parlamentarne kontrole izvršne vlasti. Međutim, svedoci smo da je ova Vlada u proteklih 18 meseci svega dva puta odgovarala na poslanička pitanja. Izvršna vlast mora konačno da nauči da je odgovorna parlamentu“, kaže Gordana Čomić, poslanica i zamenica predsednika DS, i dodaje da je ona lično nezadovoljna i kvalitetom odgovora koji iz vlade, odnosno ministarstava stižu na adrese poslanika.

Napominje da su Narodna banka Srbije, kao i ministarstva poljoprivrede i finansija pokazali dozu ažurnosti, što praktično znači da odgovore na poslanička pitanja daju u zakonski predviđenom roku. „Doduše ima tu i nekih nepreciznosti, nepotpunosti i grešaka, jer sam tako na pitanje kada će biti uklonjena deponija u Novim Banovcima dobila odgovor o deponiji u Novoj Pazovi. Ali ni to nije toliko strašno kao što je zastrašujuća činjenica da ministarstva odbrane i zdravstva u potpunosti ignorišu poslanička pitanja“, ističe Čomićeva.

Na pitanje kako komentariše predlog Zorana Babića, šefa skupštinskih naprednjaka, koji insistira da se Poslovnikom predvidi institut poslaničkih pitanja dva puta mesečno, Čomićeva podseća da je ona svojevremeno predlagala da to bude i mnogo češće, ali da je vlast odbila. Napominje da je njen predlog bio da se pitanja postavljaju svakoga dana, a da ministri uživo odgovaraju jednom nedeljno. „Svi mi moramo da se naučimo da je uloga parlamenta da kontroliše rad izvršne vlasti, a ne obrnuto“, ističe poslanica DS.

Zoran Živković, poslanik i lider Nove stranke, tvrdi da parlamentarna kontrola vlade danas ne postoji u Srbiji. „Iako parlament po Ustavu ima kontrolnu ulogu vlasti u ovako autoritarnom režimu u kakvom mi živimo, toga nema, jer je parlamentarna većina praktično marioneta u vladinim rukama“, ističe Živković i dodaje da on redovno postavlja, što pisana, što usmena pitanja isključivo premijeru Aleksandru Vučiću, ali da je do sada od njega, kako kaže, dobio nula odgovora. Za razliku od premijera, pojedina ministarstva, ipak koliko-toliko odgovaraju na pitanja poslanika.

Azilanti da budu tema

Pokret za preokret zatražio je juče i hitno sazivanje sednice parlamenta Srbije povodom azilantske krize u Srbiji na kojoj bi premijer i ministri dali odgovore na pitanja u vezi sa rešenjem tog problema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari