Prištinska nevladina organizacija FOL pokret potvrdila je juče za naš list navode pojedinih medija da je premijer Srbije Aleksandar Vučić pozvan da učestvuje u diskusiji koja se organizuje u maju u Prištini. Petrit Zogaj, izvršni direktor FOL pokreta (Levizja FOL), precizira za Danas da je predsedniku Vlade Srbije u petak poslat mejl sa informacijom o forumu pod nazivom „Govori otvoreno“, a da će mu danas biti upućen zvaničan poziv za učešće. U kabinetu srpskog premijera nismo uspeli da dobijemo odgovor da li će se Vučić odazvati takvom pozivu.

Podsetimo, nevladina organizacija iz Beograda Omladinski odbor za obrazovanje opozvala je prekjuče pozive četvorici ministara iz regiona za učešće na konferenciji „Zajedno možemo bolje“, koja se organizuje u prestonici Srbije 24. maja, a na kojoj je želeo da učestvuje i šef kosovske diplomatije Hašim Tači. U saopštenju dostavljenom medijima nakon vesti da je Beograd zvanično obavestio Tačija da protiv njega postoji pravosnažna presuda, ova NVO tvrdi da je „od objavljivanja radne verzije agende skupa u medijima trpela snažne pritiske“.

U obaveštenju o skupu u Prištini u koje je Danas imao uvid, navodi se da se Vučić poziva da bude govornik na panel diskusiji sa predstavnicima civilnog društva Kosova. Kako se ističe, taj skup se organizuje „u cilju razvoja regionalne saradnje zarad evropske budućnosti Zapadnog Balkana, komunikacije između političkih lidera, civilnog društva i medija u regionu, kao i razmatranja primene sporazuma postignutog u Briselu pre dve godine“.

„Mi verujemo da je od suštinske važnosti ostvariti saradnju u različitim domenima, ne samo na političkom i institucionalnom nivou, što je bio slučaj do sada. FOL pokret je prošle godine inicirao forum nazvan Govori otvoreno, na koji smo pozivali premijere i različite institucionalne lidere sa Kosova i šire. Ilustracije radi, krajem decembra prošle godine na takvom formatu debata imali smo albanskog premijera Edija Ramu, sa kojim smo diskutovali o regionalnoj saradnji i budućnosti regiona u okviru procesa evropske integracije, a panelisti su bili i premijer Kosova Isa Mustafa i predsednica Atifete Jahjaga. Stoga, u okviru foruma Govori otvoreno pozivamo vas da učestvujete u odgovarajućem periodu, a za nas bi to bio kraj maja, na debati sa članovima civilnog društva, te predstavnicima medija i političkih stranaka“, konstatuje se u pozivu koji je potpisao Zogaj.



 

Pajtić danas i sutra na Kosovu



Novi Sad, Beograd

– Predsednik DS Bojan Pajtić danas i sutra boravi na Kosovu gde će danas posetiti enklavu Goraždevac i sastati se sa odborom DS. Sutra Pajtić, odlazi u selo Pekovce, gde će uručiti humanitarnu pomoći narodnoj kuhinji Eparhije Raško-Prizrenske. Srešće se sa episkopom Raško-prizrenskim Teodosijem, a boraviće u i Kosovskoj Mitrovici gde će biti održana tribina na kojoj će učestvovati.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari