– Poslanici koji su članovi grupa prijateljstava više neće moći da putuju u inostranstvo kod svojih kolega parlamentaraca. Ovakvu odluku o ograničenju razmene poseta do kraja ove godine doneo je juče skupštinski Administrativni odbor i to, kako je objašnjeno, zbog ograničenih sredstava u skupštinskom budžetu.

Jana Ljubičić, generalna sekretarka Skupštine Srbije, kaže za Danas da ni do sada nije bilo prevelikih putovanja, ali da je odluka doneta iz predostrožnosti, kako parlament ne bi došao u situaciju da članovi stalnih skupštinskih delegacija ne mogu da otputuju zbog nedostatka para. Ona podseća da stalne delegacije imaju prioritet, ali i aktivnosti u okviru evrointegracija Srbije.

Na pitanje Danasa šta je iniciralo ovu odluku o ograničenju putovanja, ona kaže da je signal bilo odobreno putovanje za četiri poslanika, članova grupe prijateljstva sa Nemačkom, koji ovih dana treba da otputuju u Berlin.

„Postojala je bojazan da bi za njima krenule i druge poslaničke grupe prijateljstva, a poznato je da ih ima ukupno 73. Da ne bi ispalo da su poslanici nekontrolisano putovali do sada, da pojasnim da je pre ove grupe koja putuje u Nemačku, bilo samo još jedno putovanje. Grupa poslanika putovala je u Rumuniju. Bilo je odobreno i putovanje Marjanu Rističeviću, kao članu grupe prijateljstva sa Iranom, ali zbog negodovanja što je samo njemu odobreno putovanje ni on nije otputovao“, kaže Ljubičićeva.

 I predsednik Administrativnog odbora Zoran Babić kaže da je odluka doneta zbog uštede, a na predlog skupštinskog odbora za spoljne poslove.

– Skupština će ovom odlukom uštedeti, a s druge strane poslanici neće biti uskraćeni za održavanje veza sa kolegama iz drugih zemalja jer će se razmena iskustava i informacija nastaviti aktivno elektronskim putem, kaže Babić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari