Previše se analitičara i političara svakodnevno bavi mogućim vanrednim republičkim izborima. Moj stav je da dok se ne raspišu zvanično, dok ne bude razgovora na stranačkim organima, ponašam se kao da ta tema ni ne postoji u javnosti, jer se bavim svojim poslom. Razgovaraćemo uskoro na Predsedništvu, pa kakva god odluka da se donese, naša stranka je vredna i spremna za izbore, navodi u razgovoru za Danas Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije, odgovarajući na pitanje koji su to razlozi koji navode lidera njene stranke da razmišlja o vanrednim republičkim izborima.


*Pojedini traže razloge u činjenici da premijer Vučić, odnosno SNS želi da dobije još četiri godine na vlasti dok vam je podrška građana procentualno mnogo veća u odnosu na bilo koju stranku u Srbiji.

– Ne možemo se rukovoditi time šta pojedini, koji god to bili, kažu… Politička i ekonomska misija Vlade je vrlo ozbiljna i ne bazira se na željama i tračevima, već na ostvarenim rezultatima. Ova Vlada je pokazala hrabrost da sprovede reforme koje su godinama odlagane, to ne kažem samo ja kao član Vlade, već i sve relevantne međunarodne finansijske i druge institucije. Nas iz SNS vlast radi vlasti ne zanima. Ali to se, nažalost, ne može reći za neke druge stranke i političare u Srbiji koji s jedne strane, grčevito brane svoje fotelje, a sa druge, nemaju hrabrosti da izađu pred birače koji su ih izabrali i kažu šta su uradili, već najavljuju kandidovanje na nekim drugim izborima.

*Da li je, po vašem mišljenju, SPS koristan u Vladi? Šta mislite, recimo, o njihovom kandidatu za premijera Vojvodine, Dušanu Bajatoviću?

– Biće vremena da se razgovara i o koalicionim partnerima, i to može i ne mora da zavisi od odluke o parlamentarnim izborima. Bajatović je deo rukovodstva SPS, i njihovo je pravo da predlažu svoje ljude za razne funkcije. Ja svoje mišljenje utemeljeno na činjenicama ne menjam, bilo da je Bajatović u pitanju, bilo da je u pitanju bilo ko drugi. Ne znam koji rezultati opredeljuju neke ljude.

*Kako vidite komentare da SNS, odnosno neki funkcioneri, stalno traže nekog imaginarnog neprijatelja spolja ili unutar društva, koji navodno hoće da izazove katastrofu u društvu i sruše vladu?

– Činjenica da dobro nije zanimljivo za medije. Možda mi ne umemo da se reklamiramo za te medije, ali mi se sa druge strane rukovodimo građanima koji naše napore i vide i cene, što pokazuje i podrška koju imamo. Ako neko misli da jedan MMF menja svoje projekcije rasta nabolje lako, greši. Od negativne stope rasta, koju je MMF prognozirao za Srbiju, pre samo šest meseci, oni su svoju projekciju ovih dana promenili u pozitivnih 0,5 odsto, a mi radimo da bude i bolje. To se retko ili nikako ne dešava sa drugim zemljama. To znači priznanje radu vlade, reformama, to znači za Srbiju više investicija, kretanje ka višem životnom standardu. To nije palo s neba, to su rezultati ove vlade. Tako da jedini neprijatelji o kojima brinem mogu biti sporost i neefikasnost.

*Imamo vrlo učestale nastupe Aleksandra Vulina i Vladimira Đukanovića koji prozivaju SAD i EU u kontekstu obaranja Vučića.

– Može nekom Aleksandar Vučić da ne bude simpatičan, da mu se ne dopada njegova politika, ali jednu stvar niko ne može da porekne. Zahvaljujući njemu kao premijeru i Vladi Srbije, Srbija danas ima najnižu inflaciju, stabilan dinar, najniži deficit od planiranog i pozitivan trend privrednog rasta. Danas se u Srbiji radi više nego ikada, i oseća se energija koje ranije nije bilo. A te priče o nekim spoljnim silama koje pominjete ne donose dobro, i ja ih vidim kao političke floskule.

*Vladimir Đukanović je nedavno izjavio da su najveća opozicija Vučiću pojedinci iz stranke SNS. Imajući u vidu da često kritikuje vaš rad, kako se osećate kao neko koga deo stranke tako vidi?

– Žao mi je što pojedini zarad svog rejtinga ili slikanja u medijima napadaju ljude iz stranke. Treba mnogo učiti o tome sta je politička partija, kako ona funkcioniše, i znati ponašati se. Ja poštujem i volim svoju stranku, i baš zbog toga ću kroz stranačke organe svakako reagovati, jer ovde imamo situaciju da je neko ko je član Glavnog odbora, koji se zahvaljujući političkoj partiji našao na određenim funkcijama, uprljao ime stranke ne samo svojim radom ili neradom u jednom od preduzeća, već i napadima na izabranog potpredsednika stranke. Možda je to nekima normalno, možda će se reći da je to politika. Ja ne mislim tako. Politika ne sme biti prljava.

*Predsednik Srbije se nije izjasnio povodom potpisivanja dogovora u Briselu. U njegovom kabinetu je za Danas rečeno da je i ćutanje stav. Jasno je da predsednik nije oduševljen onim što Vlada zove velikim uspehom.

– Mislim da je od pojedinačnih mišljenja, ma čija bila, danas važnije šta je postignuto u Briselu. Svako treba da radi svoj posao, a zna se šta je posao predsednika, a šta premijera i Vlade. Nikolić je predsednik i u redu je da ima svoj stav koji ne mora uvek biti na liniji vlade. Poštujem i to. Takođe, znam za velike napore koje je ova Vlada, a pre svega, premijer činio i čini da se očuva i da funkcioniše opstanak naših ljudi na KiM. To je bio sizifovski posao, u ovim okolnostima. Svi koji su mogli da odmognu su odmagali, svi od kojih se očekivala pomoć su se od toga sklanjali. Ipak, dogovor je postignut, i sada sledi primena koja neće biti jednostavna, ne zbog Srbije, već zbog drugih. Ali kao što smo bili posvećeni tome da sačuvamo i uspostavimo zajednicu srpskih opština, da ne mešamo imovinu sa drugim pitanjima, tako ćemo biti posvećeni i samoj primeni.

*Česta ste meta napada tabloida, već dugi niz meseci. U poslednjem vas optužuju da ste sa državne kartice ste napravili dug.

– Ovo je dokaz da su mnogi ušli u političku kampanju i počeli svoju trku ka tome ko će biti bliži Vučiću. Nemam nameru da se povlačim. Duga nikakvog nemam, i ja sve svoje obaveze plaćam, i pre, kao i u ove tri godine. Ne primam platu u Vladi i ne uzimam dnevnice, niti u bilo kojoj državnoj instituciji. Tako da ti moji politički prijatelji kojima toliko smetam, možda je bolje da se bave sobom a ne sa mnom.

Nikolić pokazao jasan stav prema Rusiji

*Kako komentarišete odnos predsednika Srbije prema Rusiji, a u kontekstu evropskih integracija? Zbog njegovih poteza nemali broj puta je Srbija kritikovana od strane EU.

– Mislim da je predsednik Nikolić jasno pokazao svoj stav po ovom pitanju. Kao Vlada smo se opredelili za članstvo u EU i posvećeni smo ispunjavanju naših obaveza, ali smo takođe otvoreni za saradnju i sa drugim partnerima, posebno onu koja može doneti nove investicije, povećati izvoz ili otvoriti radna mesta u Srbiji. Odnos EU i Rusije je pitanje na koje Srbija ne može da utiče, ali je Vlada Srbije pokazala da može da odigra konstruktivnu ulogu i doprinese dijalogu i o najosetljivijim pitanjima, kao što je kriza u Ukrajini. Srbija je preuzela predsedavanje u složenim međunarodnim okolnostima, ali smo uspeli, zahvaljujući balansiranom i mudrom pristupu, da podignemo ugled naše zemlje i dobijemo priznanje od mnogih članica OEBS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari