Narodna skupština u 2015. ima 84 narodne poslanice, što je više od jedne trećine ukupnog broja. To svrstava naš parlament ispred parlamenata zemlja u regionu i mnogih zemalja članica EU. U Evropi smo na petom mestu, a u svetu na 23. mesto. Pre 15 godina u parlamentu Srbije sedelo je svega 20 poslanica, rekla je juče Maja Gojković, predsednica Skupštine Srbije, otvarajući konferenciju parlamentarki Jugoistočne Evrope.

„Varate se ako mislite da ćemo biti ikebane, rekla je potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović. Citirajući knjigu o rodnoj ravnopravnosti Mihajlovi- ćeva je naglasila da žene više neće sedeti u ćošku, već će preuzeti život u svoje ruke, kako bi se što brže išlo u svim pravcima vezanim za rodnu ravnopravnost.

Iako je priznala da je dosta toga u Srbiji urađeno na poboljšanju položaja žena, ona je ipak primetila da nije u redu da žene u Srbiji budu marginalizovane, da više od polovine njih bude nezaposleno, da sporije napreduju u karijeri, ali i da budu žrtve porodičnog i partnerskog nasilja. „Upravo ova konferencija je jedan od prelomnih trenutaka kada možemo da se dogovorimo i krenemo brže u ostvarivanje ciljeva“, poručila je Mihajlović, dodajući da bez žena nema razvoja, a ni napretka, ali i da je u pripremi novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti, kao i nacionalna strategija.

 

Liht: Važna solidarnost

Sonja Liht, predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost, uz čiju pomoć je i formirana ženska parlamentarna mreža u Srbiji, smatra da su žene u srpskom parlamentu shvatile najvaž niju reč u evropskoj politici, a to je solidarnost, kao i važnost da se na svakom koraku naglašava da su žene resurs svakog društva.

            

            

   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari