Zvuči mi potpuno neverovatno da je prošle godine u javnom sektoru zaposleno 20.000 ljudi. Moje je mišljenje da mora da se menja Zakon o državnim službenicima, jer su tim zakonom državni službenici zaštićeni kao beli medvedi. To govorim iz iskustva, jer mi imamo ljude za koje znamo da ne rade, da loše rade ili da neće da rade, a ne možemo im ništa po tom zakonu. Ja to osećam u ministarstvu koje vodim, ističe za Danas Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva i saobraćaja, povodom podataka do kojih je Danas došao o novozaposlenima u javnom sektoru tokom prošle godine uprkos zabrani zapošljavanja.

Ona navodi primer da u Ministarstvu građevinarstva i saobraćaja ima više od 20 pravnika od kojih je upotrebljivo njih pet, a da ona tu ne može ništa. „Reforma državne uprave i javnih preduzeća, prema mom mišljenju, treba da bude po principu – manja, ali efikasnija i stručnija“, napominje Mihajlovićeva.

List Danas je nakon 12 meseci traženja informacija došao „peške“ do podatka da je u javnom sektoru samo tokom prošle godine zaposleno najmanje 20.000 novih kadrova, uprkos važećoj zabrani o novim zapošljavanjima do 2016. godine. Sabirajući podatke koje smo dobili od ministarstava, na određeno i neodređeno u 2014. primljeno je 7.554 novih ljudi u javni sektor, a 12.383 njih je radno angažovano po ugovorima o delu i o privremenim i povremenim poslovima zbog povećanog obima posla, što je ukupno 19.937.

Predstavnica vladajuće koalicije u parlamentu i šefica poslaničkog kluba SPS Dijana Vukomanović navodi za Danas da ne raspolaže preciznim podacima, jer takvu evidenciju vodi izvršna, a ne zakonodavna vlast. „Brojka koju pominjete nije zvaničan podatak. Nemoguće je potpuno obustaviti zapošljavanje, ali je potrebno svesti ga na razumnu meru, u skladu sa reformskim merama štednje, ali tako da se omogući optimalno obavljanje radnih zadataka“, ističe Vukomanovićeva.

Opozicija, s druge strane, podatak o novih 20.000 zaposlenih u javnom sektoru vidi kao još jedan primer nedoslednosti ove vlade. Predsednik DS, premijer Vojvodine i premijer „vlade u senci“ Bojan Pajtić kaže za Danas da je reč o još jednoj od mnogobrojnih prevara Vučićevog režima.

„Obećali su procvat stranih investicija – obmanuli su ljude. Garantovali su da neće smanjivati penzije – slagali su. Rekli su da će se boriti protiv korupcije – prema Transparency International korupcija divlja više nego ikad. Čim sam čuo da će zabraniti zapošljavanje u javnom sektoru, jasno mi je bilo da će početi masovno da udomljuju svoje jurišnike i botove. Jer, malo je reći da Vučić i njegov režim lažu – oni više i ne znaju da istina postoji“, ukazuje Pajtić.

I šef poslaničkog kluba SDS Marko Đurišić ističe za naš list da je broj novozaposlenih još jedan dokaz da „ova nesposobna vlada jedno priča, a suprotno radi i da dok oni vladaju Srbijom nikakvih reformi ni ekonomskog oporavka neće biti“.



 

Madžar: Bez toga nema izborne pobede

Ekonomista Ljubomir Madžar ocenjuje za Danas da mu se broj od 20.000 novih zaposlenih u javnom sektoru ne sviđa i da je to još jedan dokaz da državi ne treba verovati. „Kod države se razlikuju reči od dela. Iznenađen sam što je toliko dodatno povećan broj zaposlenih, ali se to da razumeti kada se uzme u obzir da vladajuće partije moraju svoje aktiviste da nagrade, jer bez toga nema izborne pobede. To je manifestacija jedne zakonitosti koja je duboko ugrađena u politički sistem Srbije“, ukazuje Madžar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari