Tehnički pregovori Beograda i Prištine o zajednici srpskih opština trebalo bi da počnu 26. maja u Briselu, čitanjem Nacrta statuta ZSO. Još se ne zna da li će razgovori trajati nekoliko dana, jer se čeka potvrda datuma u Prištini, koja je već jednom otkazala početak briselskog dijaloga o ZSO planiran za 12. maj.

                       

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Prištinski mediji sve češće pitanje ZSO povezuju sa oružanim snagama Kosova, tvrdeći da će se o njima u kosovskom parlamentu glasati u „paketu“. Zvanični Beograd negira da bi pristao da takvu „političku trgovinu“, jer je ZSO obaveza iz Briselskog sporazuma, mada ima i mišljenja da, ukoliko do toga i dođe, srpska stana treba da „podigne cenu“.

U Kancelariji za KiM Vlade Srbije Danasu je rečeno da su priče koje se plasiraju iz Prištine bez osnova, jer je Briselskim sporazumom i Planom njegovog sprovođenja tačno predviđeno šta treba da se ispuni da bi se formirala ZSO i tu nema ni slova o ovim drugim pitanjima. Sagovornici našeg lista smatraju da Priština više nema mnogo manevarskog prostora, jer je iscrpila sredstva za odugovlačenje i opstrukciju formiranja ZSO, zbog čega Beograd sa nestrpljenjem čeka da iduće nedelje ti razgovori konačno otpočnu.

Što se tiče kosovskih oružanih snaga, u Kancelariji za KiM podsećaju da, prema Vojnotehničkom sporazumu potpisanom 1999. u Kumanovu između SRJ, Srbije i Kfora, jedine oružane snage koje na teritoriji Kosova mogu postojati uz Kfor jesu oružane snage Srbije, naravno uz saglasnost komandanta međunarodnih vojnih snaga. Takođe ukazuju i da Priština ne može da osnuje vojsku bez glasova srpskih poslanika u Skupštini Kosova, za koje je, kako tvrde, malo verovatno da će podržati osnivanje oružanih snaga koje bi činili dojučerašnji pripadnici OVK.

– Priče da će se u kosovskom parlamentu o ZSO i vojsci Kosova glasati u „paketu“ jesu medijska spekulacija. ZSO je dogovorena obaveza iz Briselskog sporazuma i tu nema nikakve trgovine – kaže za Danas Dalibor Jevtić, ministar za povratak u Vladi Kosova.

Rada Trajković, bivša poslanica u Skupštini Kosova, smatra da je „bolje ostati i bez ZSO nego legalizovati pripadnike Kosovskih bezbednosnih snaga koji na KiM pokušavaju da deluju kao legalne vojne, a van KiM kao paravojne snage“. Ona je kategorična da „Srbima tu nije mesto“.

– Znajući sastav Srpske liste ništa me ne bi iznenadilo. Ali, treba imati u vidu da se oni ništa ne pitaju – dobijaju direktive iz Beograda. Svaki iole normalan čovek ne može da glasa za vojsku KiM, jer se to kosi sa Rezolucijom 1244 SB UN, koju ovdašnja vlast sve manje pominje – ocenjuje za Danas Goran Bogdanović, poslanik SDS u Skupštini Srbije i bivši ministar za KiM.

Politički analitičar Dušan Janjić, ipak, očekuje da će „nekoliko zakona ići u paketu: ZSO; specijalni sud, vojska KiM i zakon o pravima srpske zajednice i SPC na Kosovu, ali da je problem u neusklađenom tajmingu“.

– Pripremljeni su samo zakoni o specijalnom sudu i vojsci, dok zakon o ZSO nije ni u tragovima. Kompenzacija za kosovsku vojsku biće dogovor o statutu ZSO u Briselu. Beograd ima velike zahteve u zameni za glasove za vojsku Kosova. Moj predlog je da traže i potpisivanje memoranduma između Beograda i Euleksa o ustupanju slučajeva građana Srbije koji su počinili zločine na KiM – kaže Janjić za Danas.

Nenad Rašić, poslanik Progresivne demokratske stranke u Skupštini Kosova, takođe predlaže da, ukoliko do nekakve „trgovine ipak dođe, uprkos sadašnjim negiranjima Srpske liste, srpska strana trebalo bi da traži da joj se vrate rezervisana mesta u kosovskom parlamentu, bez kojih je ostala odlukom prošlog skupštinskog saziva“.

                       

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Telefonski kod

Vlada Kosova saopštila je juče, pozivajući se na svoju ministarku i glavnog tehničkog pregovarača, da je sa Beogradom dogovoreno da će „Kosovo dobiti međunarodni telefonski kod 383 od ITU, za koji će zahtev u njegovo ime podneti Austrija“. Šef Kancelarije za KiM Vlade Srbije Marko Đurić izjavio je da je prištinski tim „zamolio“ da Srbija od nadležnog međunarodnog tela traži pozivni broj za Kosovo, ali da to neće biti moguće bez garancija da će Telekomu biti omogućena pokrivenost mobilne telefonije na celom KiM.

                       

PRE { text-indent: 2.5cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }PRE.western { }PRE.cjk { font-family: „Droid Sans Fallback“,monospace; }PRE.ctl { font-family: „FreeSerif“,monospace; }P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }                        PRE { text-indent: 2.5cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }PRE.western { }PRE.cjk { font-family: „Droid Sans Fallback“,monospace; }PRE.ctl { font-family: „FreeSerif“,monospace; }P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari