Blizu rešenja da Boban zaigra u Kombank areni 1Foto: FoNet/AP

Posle nedavnog sastanka Borda FIBA Evrope u Dablinu odlučeno je, između ostalog, da Srbija, tačnije Beograd, ostanu domaćini kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre u Riju od 4. do 9. jula u Kombank areni. Čelni čovek KSS Dragan Đilas poentirao je rečenicom da su blizu rešenja vezanog za nastup Bobana Marjanovića na kvalifikacionom turniru.

P { margin-bottom: 0.21cm; }

– Svi igrači koji se nalaze na spisku od 16 imena žele da nastupe za reprezentaciju Srbije na kvalifikacionom turniru. Marjanović, kao ograničeni agent, ne može da dobije zvaničnu ponudu San Antonija do 1. jula. Savez je u pregovorima sa njegovim evropskim agentom i čovekom koji zastupa Bobanove interese u Americi; na dobrom smo putu da rešimo pitanje osiguranja i da Marjanović postane prvi igrač koji je na taj način osiguran a da igra za reprezentaciju. Ne mogu u ovom trenutku definitivno da potvrdim njegovo učešće, ali ističem da smo blizu rešenja da Boban nastupi za Srbiju u Kombank areni. Kada je pomenuto osiguranje u pitanju, Francuzi imaju problema sa petoricom igrača iz NBA koji su na spisku reprezentacije za kvalifikacioni turnir – ilustrativno je Đilas objasnio svu kompleksnost obaveznog osiguranja za igrače koji nastupaju u NBA, a koje ne pokrivaju klubovi čiju su članovi već savezi reprezentacija za koje nastupaju tokom leta.

U „ratu“ između FIBA i Evrolige KSS je na strani Međunarodne košarkaške federacije, međutim podrška podrazumeva i niz predloga sročenih u pismu Đilasa koje je uputio na adresu evropskog odeljka FIBA, koji se u poslednjoj deceniji nalazi u stanju „hibernacije“.

– I dalje smatram da nije pravedno da u Evroligi postoje garantovana mesta bez obzira na rezultat u nacionalnim ligama. Očekujem da će na predstojećem sastanku FIBA Evrope i Evrolige u Briselu doći do dogovora koji bi trebalo da podrazumeva zajedničku organizaciju Evrokupa, pogotovo nakon što je Olimpijski komitet proglasio ništavnim ugovor između Evrolige i španske ACB. TV prava su najveći kamen spoticanja, jer se postavlja pitanje na koji bi način partner Evrolige američka kompanija „IMG“ isplatila oko 100 miliona evra naredne sezone, pošto su nedavno italijanski, turski i grčki klubovi (osim onih 16 u Evroligi) potvrdili da će učestvovati u FIBA „Ligi šampiona“. Evropa FIBA mora puno da radi na unapređivanju brojnih segmenata: NBA evropsku košarku tretira kao sredinu za selekciju igrača kadrih da igraju u Americi, a FIBA tim povodom ne reaguje; nagradni fond za prvaka Evrope ne postoji – otkrio je Đilas najvažnije segmente pisma upućenog na adresu Evropa FIBA.

Specijalni slučajevi

– Samo u prošloj sezoni Srbija je imala čak 25 „specijalnih slučajeva“ u kojima su igrači od 14-15 godina otišli u inostrane klubove sami, bez pomoći roditelja, a zajedno sa njima (kada im klubovi pronađu posao kako bi ostali sa svojom decom) ukupno 30. Evropa FIBA nema rešenja, uprkos tome što su iskustva iz prethodnih primera pokazala da samo mali broj njih napravi dobre karijere, kako bi takvi slučajevi postali izuzetak, a ne pravilo – opravdano je Đilas kivan na Evropa FIBA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari