Novak Đoković je jutros oko pet časova po srednjeevropskom vremenu pobedio Rodžera Federera u finalu Ju-Es opena rezultatom 3:1. Po setovima, rezultat je 6:4, 5:7, 6:4, 6:4. Posle tri sata odlaganja zbog kiše i tri sata igre, srpski teniser je osvojio treći gren slem turnir ove sezone, postao prvi igrač u istoriji open ere koji je prešao magičnu granicu od 16.000 bodova na ATP listi, izjednačio skor u pobedama sa Švajcarcem, jer je jutrošnji trijumf 21. među njihova 42 meča. Đokoviću je ovo deseta gren slem titula u karijeri, druga na Ju-Es openu.


Novak je u četvrtom gemu prvog seta proklizao, ispod poderane kože je potekla krv, ali nije zatražio pauzu u igri. U tom trenutku naš teniser je vodio sa 2:1, pošto je u trećem gemu napravio brejk. Međutim, Federer je izjednačio u četvrtom, a posle petog poveo sa 3:2. U pauzama između četvrtog i petog gema, fizioterapeut sanira Đokovićevu povredu, i on najpre izjednačava, a zatim prelazi u prednost s kojom dolazi do pobede u prvom setu posle 10. gema.

Švajcarac se, međutim, brzo vratio u igru. Na početku drugog seta osvojio je gem na svoj servis. Zatim je imao pet brejk lopti, ali nijednu nije iskoristio. Obojica igrača tokom seta nisu dozvoljavali brejk protivniku, što će se ipak dogoditi u završnici. U drugom setu 10. gem je trajao čak 14 minuta, najduže u meču. Novak je posle dve spasene set lopte došao do izjednačenja, u čemu mu je pomogao Federer lošim potezima. Dva gema kasnije, on međutim uspeva da iskoristi drugu set loptu, i posle 7:5, rezultat u setovima je 1:1.

Treći set je Rodžer započeo furiozno, preuzeo je inicijativu, na svojoj strani je imao i publiku koja je, inače, tokom celog meča većinom bila protiv srpskog tenisera, aplaudirajući kada bi promašio prvi servis, ometajući ga prilikom drugog servisa, verbalno dobacujući prilikom važnih poena. U tom trećem setu, posle kišnih oblaka nad arenom „Artur Eš“, nadvila se i bojazan da će se ponoviti epilog iz Sinsinatija, gde je Federer nadigrao Đokovića. Međutim, naš teniser je već u trećem gemu napravio brejk, ali je sledeći odigrao slabo, pa je Federer izjednačio.

Naredne gemove teniseri su osvajali na svoje servise, u osmom je Novak čak ispustio prednost od 40:0. Zatim je Federer došao do dve brejk lopte, ali Đoković je uspeo da spase taj gem, da bi u narednom napravio brejk. Švajcarac je odmah zapretio, imao je dve brejk lopte, ali je Novak prvu spasao odličnim servisom, a drugu nakon sudijske odluke da je lopta u autu. Rezultat 6:4 je značio i Đokovićevo vođstvo od 2:1 u setovima.

Naš teniser je odlično četvrti set, odmah napravivši brejk, a posle svog servisa poveo je sa 2:0. Federer nije iskoristio šansu da vrati brejk u šestom gemu, a već u sedmom Đoković je osvojio još jedan gem na servis protivnika. Međutim, Švajcarac vraća brejk već u sledećem gemu, a onda na svoj servis osvaja još jedan. Đokovićeva prednost se topi, ali naš teniser odlučuje da smiri igru, iako je protivnik imao čak tri brejk lopte, i privodi meč kraju sa rezultatom 6:4 u poslednjem setu.

Sve u svemu, srpski teniser je u uzbudljivom meču došao do treće pobede na gren slemovima u završnici sezone(igrao je u sva četiri finala, jedini poraz je doživeo od Vavrinke na Rolan Garosu). Đoković je zaradio 3,8 miliona dolara, 3,3 kao pobednik na Ju-Es openu, i još pola miliona zato što mu je to drugi na seriji turnira koji se održava u Americi. Uz veliku radost u Novakovom taboru, začulo se gromoglasno „Sparta“, što se odnosilo na hrabro držanje našeg tenisera koji je za protivnika imao jednog od najboljih tenisera svih vremena, publiku, čak i povredu u prvom setu. Srećom, na visini zadatka sve vreme je bila sudija Eva Azderaki-Mur koja je bila u pravu svaki put, što se pokazalo kroz činjenicu da nijedan od čelendža oba tenisera nije rešen u njihovu korist.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari