Bilo je potrebno da prođe punih šest godina pa da Partizan ostvari pobedu u grupnoj fazi nekog međunarodnog takmičenja pod okriljem UEFA. Prvi meč u novoj sezoni Lige Evrope crno-beli će pamtiti po trijumfu nad holandskim AZ Alkmarom od 3:2 (2:1), ali i po prekidu posta koji je počeo da teče pre tačno šest godina, tačnije 16. septembra 2009. kada je golom Dijere kapitulirao Šahtjor. I ovaj put je junak meča bio tamnoputi fudbaler poreklom iz Afrike, najveće pojačanje „parnog valjka” u letnjem prelaznom roku, Abubakar Oumaru koji je postigao dva gola, ali i bio najopasniji u taboru domaćina do 83. minuta kada je napustio teren.

Krenuo je Partizan agresivnije od gostiju iz Alkmara i pripretio već u petom minutu iz prekida, ali su mreže ipak mirovale sve do 11. minuta. Tada je Andrija Živković odlično izveo korner a Kamerunac ostao nečuvan oko penala odakle je poslao silovit udarac glavom pod prečku nemoćnog Rohe. Nastavili su crno-beli sa terenskom inicijativom protiv nezainteresovanih gostiju, pa su i u ne tako jakom tempu imali loptu više u svojim nogama. Sve do 35. minuta kada je usledio “hladan tuš”. Naizgled bezazleni prekršaj s leđa Balažica, zbog kojeg je dobio javnu opomenu, kulminirao je u nespretnu intervenciju odbrane crno-belih, lopta je prošla kroz ceo peterac i stigla do Van der Lindena kojem nije bilo teško da se upiše na semaforu (34).

   

   Tada je „parni valjak” pokazao njemu nesvojstvenu karakteristiku, krenuo je u napad željan da se nadigrava, a ne da tuguje zbog ispuštene prednost. To je donelo nagradu pet minuta kasnije kada je iz polukontre Živković uposlio Vulićevića na levom krilu, ovaj centrirao na penal po zemlji, a Abubakar zahvatio loptu iz okreta i vratio vođstvo (40). Kontrolisao je Partizan igru i u drugom poluvremenu, stvarao poluprilike, ali je za ozbiljnu šansu morao da sačeka da ostane brojčano nadmoćniji nakon isključenja Huperts zbog drugog žutog kartona. „Mozak” akcije bio je Saša Ilić koji je neposredno pre toga ušao na teren i 119. nastupom u evropskim takmičenjima postao rekorder nadmašivši sve igrače u aktuelnom takmičenju. Kapiten je proigrao Andriju Živkovića koji je izbegao ofsajd zamku, sam istrčao pred golmana rivala, ali je za razliku od kvalifikacija u Rumuniji bio precizan i zapečatio sudbinu meča (89). Međutim, tu nije bio kraj s obzirom da su gosti iskoristili opuštanje domaćih i golom  Henriksena popravili gol razliku nakon prvog kola.

 

   Zarada 300.000 evra



      Dugo čekana pobeda na međunarodnoj sceni u grupnoj fazi UEFA takmičenja donela je Partizanu tri boda, ali i dobro popunila kasu u Humskoj. Naime, trijumf u grupnoj fazi Lige Evrope nagrađuje se sa 300.000 evra, dok recimo remi donosi upola manju sumu.

     

      Grupa L

      Partizan – AZ Alkmar 3:2 (2:1)

      Atletik – Augsburg 3:1 (0:1)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari