Košarkaši Srbije osvojili su srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu u košarci pošto su sinoć u finalnom meču u Madridu izgubili od Sjedinjenih Američkih Država sa 129:92 (34:21,33:20,38:26,24:25). Ubedljiv poraz u poslednjoj utakmici ne umanjuje uspeh „orlova“ jer osvojeno drugo mesto na Mundobasketu predstavlja jedan od najvećih uspeha u istoriji naše košarke.


SAD – Srbija 129:92 (35:21, 32:20, 38:26, 24:25)

Hala: Palasio de los Deportes. Gledalaca: 13.673. Sudije: Sibel (Kanada), Viator (Francuska), Rizik (Ukrajina).

SAD: Kari 10, Tomson 12, Rouz, Farid 12, Gej 11, Derozan 10, Irving 26, Plumli 1, Kazins 11 (9sk), Harden 23, Dejvis 7, Dramond 6.

Srbija: Teodosić 10, Simonović, Jović 6, Bogdanović 15, Bjelica 18 (4as), Marković 3, Kalinić 18,

Birčević, Krstić 4, Raduljica 9, Katić 2, Štimac 7.

 

 

Cela Srbija je sanjala da naš tim može da iznenadi fizički superiorne Amerikance, a taj san je delovao ostvarljivo na početku duela u kome su Krstić i saigrači nastavili tamo gde su stali nakon briljantnih partija u mečevima protiv Grčke, Brazila i Francuske. Seriju zakucavanja naših igrača na startu prve četvrtine počinje, po navici, Kalinić, a u narednim minutima mu se pridružuju Raduljica i Bjelica koji je „posterizovao“ Kazinsa. Svi igrači Srbije su u tim trenucima „leteli“ po terenu stekavši prednost od osam poena (15:7). Košarkaši SAD su nemoćno i sa nevericom posmatrali početnu dominaciju naših igrača. Ipak, tada na scenu stupaju Harden i Irving koji pokreću seriju SAD od 15:0. Izabranici Aleksandra Đorđevića nisu imali odgovor na igru razigranog protivnika koji već na kraju prve četvrtine dolazi do „plus 14“ – 35:21.

U drugoj deonici, Srbija je kratko držala priključak, ali nije imala rešenja za Irvinga koji je bio nezadrživ, pokazavši zašto je u februaru proglašen za najboljeg igrača NBA „ol star“ meča. On je već u 15. minutu došao do 18 poena. Amerikanci su lagano podizali razliku i bilo je jasno da nakon izuzetnog starta naša ekipa nije mogla da prati ubitačan ritam protivnika. Kalinić u poslednjoj sekundi prvog poluvremena postiže trojku iz koraka, kojom je samo uspeo da smanji veliku prednost protivnika na „minus 26“ – 67:41.

Očigledno da je na poluvremunu u svlačionici Đorđević pokušao da „podigne“ svoje izabranike, pošto u treću četvrtinu Srbija ulazi sa očiglednom namerom da smanji razliku. Bjelica zakucava, Kalinić pogađa uz faul Kazinsa, a sa tribina stiže podrška timu koji želi da napravi povratak. Ipak, u sledeća dva napada Amerikanaca Raduljica pravi prvo namernu grešku, a zatim dobija i tehničku zbog prigovora, pa SAD serijom slobodnih bacanja povećava razliku, nakon čega sledi period u kojem se kratko igralo koš za koš. Sredinom treće četvrtine Harden i Irving nastavljaju tamo gde su stali u prvih dvadeset minuta i postužu po dve trojke, a koliko su sinoć bili nezadrživi govori podatak da su već u 25. minutu imali više od 20 postignutih poena na svom kontu (Irving 26, Harden 23 u tom trenutku, nakon čega se nisu vraćali u igru). Da stvari u potpunosti ne izmaknu kontroli, pobrinuo se Bjelica koji je igrom u trećoj četvrtini potvrdio da mu je mesto u NBA ligi. Ipak, koliko su Dejvis i drugovi bili dominantni, potvrđuje podatak da su već u 29. minutu došli do stotog poena, a na kraju treće četvrtine, koju Kalinić završava zakucavanjem u kontri, imali su „plus 38“ (105:67).

U posledenjoj četvrtini se igralo opušteno bez jakih odbrana, a Amerikanci su pokušali da atraktivnim potezima dobiju naklonost publike koja je od starta bila uz Srbiju. Sa druge strane, razigraio se Bogdanović, a briljirao je i Kalinić. Jedan od najboljih poteza na meču on je ostvario u 35. minutu kada je zakucao posle popularnog „alej-upa“ sa Teodosićem, a kasnije su sličnu akciju ponovili Jović i Štimac. Đorđević je u završnici utakmice, jednog po jednog, izvodio svoje glavne igrače (Bjelica, Raduljica, Teodosić, Krstić, Bogdanović) a oni su uz zagrljaj trenera dobili i zaslužene ovacije sa tribina. Košarkaši Srbije su dobili poslednju četvrtinu 25:24, ali su tako samo uspeli da ublaže poraz – 129:92.

Iako su na kraju meča bili neraspoloženi zbog poraza u finalu, naši igrači i stručni štab moraju biti svesni da je cela Srbija oduševljena, ponosna i iskreno srećna zbog onoga što su nam priuštili igrama na SP i osvajanjem srebra. Na prvenstvo su ispraćeni skromno, (samo nekoliko novinara došlo na aerodrom) a nakon poraza u prijateljskom meču protiv Novog Zelanda mnogi su sa pesimizmom komentarisali šanse „orlova“ u Španiji, tako je bilo i nakon grupne faze, nakon koje je Srbija imala negativan skor (2-3). A zatim su za samo nekoliko dana postali najprijatnije iznenađenje na šampionatu i heroji nacije. Koliko ih Srbija voli i koliko ceni njihov neverovatan uspeh, pokazaće im na večerašnjem dočeku.

Trostruki doček

Večeras u 20 časova za srpske košarkaše biće organizovan doček ispred Starog dvora, ukoliko vremenske prilike budu loše, doček izabranika Aleksandra Đorđevića organizovaće se u Beogradskoj areni. Istovremeno, doček je namenjen i za žensku reprezentaciju u streljaštvu koja je osvojila zlato na SP u Granadi, kao i za rvača Davora Štefaneka koji je osvojio zlato na Svetskom prvenstvu u Taškentu.

Divac na parketu

Legendarni srpski košarkaš i aktuelni predsednik Olimpijskog komiteta Srbije bio je na parketu nakon finala u delegaciji koja je košarkašima delila medalje. Inače, zanimljivo je da dodeli odličja nisu prisustvovali trećeplasirani Francuzi i da je na parketu bilo samo jedno pobedničko postolje na kojem je ekipa Srbije dobila mnogo veći aplauz nego prvoplasirani tim SAD nekoliko minuta kasnije.

Španci „prizemljili“ beogradske navijače

Sve je bilo spremno da čarter let iz Beograda odvede 150 navijača naše reprezentacije na veliko finale u Madrid, ali je let otkazan u poslednjem trenutku. Naime, nadležni u Španiji, uprkos urgiranju Vlade Srbije, nisu dali dozvolu da naš avion u popodnevnim časovima poleti za Madrid i odvede podršku „orlovima“.

Bezobrazni Farid

Neprimerenim izjavama tokom celog Svetskog prvenstva američki krilni centar Kenet Farid pokazao je da mu „sportsko ponašanje“ nije jača strana. To je potvrdio i u meču protiv Srbije u dva navrata. Prvo, u petom minutu kada mu je Raduljica pružio ruku dok je ležao na zemlji, a on se „pravio blesav“, a onda i u četvrtoj četvrtini kada je Jović zatražio pomoć da ustane sa parketa, a on okrenuo glavu na drugu stranu.

Teodosić najbolji plejmejker

Miloš Teodosić izabran je za najboljeg plejmejkera na Svetskom prvenstvu, a društvo u najboljoj petorci prave mu Amerikanci Farid i Irving (proglašen za najkorisnijeg igrača na šampionatu), Francuz Batum i Španac Pau Gasol.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari