Košarkaši Partizana imaju ove sezone dosta problema; kako finansijskih, kadrovskih, tako i igračkih, što su osnovni razlozi rezultatskog posrtanja u ABA ligi. Svega četiri pobede, uz sedam poraza, tek 10. mesto na tabeli možda i nisu verodostojna ilustracija kvaliteta izabranika Petra Božića, međutim pojedini statistički parametri jasno ukazuju na mane u igri crno-belih.

Do dolaska Džamara Vilsona igru Partizana organizovali su Aleksandar Cvetković i mladi 19-godišnji Andrej Magdevski. U određenim koncepcijskim varijantama trenera Božića, organizacijsku odgovornost preuzimao je Petar Aranitović – sva trojica vrlo su neiskusni za tako važnu poziciju u timu, kome su trofeji svih ovih godina bili zaštitni znak. Iako broj asistencija nije uvek u skladu sa kvalitetom igre i organizacijom napada jednog tima, podatak da je Partizan najlošiji tim ABA lige u tom parametru ipakbi trebalo da zabrine sve u taboru kluba iz Humske. Crno-beli prosečno ostvaruju 11,18 uspešnih dodavanja po utakmici, dok je Aleksandar Cvetković tek na 23. mestu individualne liste najboljih asistenata sa prosečna 2,82 uspešna dodavanja.

Popularni Cvele je od starta sezone pod velikim pritiskom, s bozirom da je do dolaska Vilsona bio vodeći, ponekad i jedini, klasični plejmejker sposoban da napravi određenu razliku na terenu. Na većini utakmica Cvetković je bio među efikasnijim igračima Partizana, često se više orjentišući na egzekuciju, nego na asistenciju. Manjak kvaliteta u centarskoj liniji, naročito do dolaska Kevina Džonsa, primoravao je prvog pleja ekipe da se u „piku“ više podiže na šut, nego da deli pas u sam reket….Uprkos mladosti ekipe, solidnom atletskom potencijalu spoljne linije Partizan je u dosadašnjem delu ABA lige postizao vrlo mali broj poena u kontranapadu i možda u tom segmentu leži najveća odgovornost plejmejkera crno-belih. Bez pravovremenog prvog pasa i adekvatnog otvaranja nakon defanzivnog skoka broj uspešnih kontranapada u ravni je statističke greške.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari