Srpska atletika poslednjih godina ide samo uzlaznom putanjom, a nakon što je proteklog vikenda u Frankfurtu Evropski atletski odbor odlučio da Beograd bude domaćin dvoranskog Evropskog prvenstva u Kombank areni 2017. jasno je da Atletski savez ima sve veće ambicije koje uspešno sprovodi u delo.

I proslavljeni srpski atletičar Dragutin Topić, kao jedan od menadžera Atletskog saveza koji je vredno radio na tome da Srbija dobije organizaciju šampionata, izjavio je pre nekoliko nedelja da se naša zemlja ne može porediti sa moćnijim protivnicima koji su u ovom slučaju bili poljski grad Torun i turski Istanbul, ali da je u celom tom procesu najbitnija prezentacija. I bio je u pravu jer je očigledno da je Savez na čelu sa predsednikom Veselinom Jevrosimovićem, generalnim sekretarom Slobodanom Brankovićem i menadžerima Topićem, Anom Luković i Predragom Momirovićem na prezentaciji Evropskom odboru u Frankfurtu zaslužio da čuje lepe veste od strane Evropske atletske asocijacije.

– Ugovor je već potpisan sa Evropskom atletskom asocijacijom od strane predsednika Atletskog saveza Srbije Veselina Jevrosimovića i generalnog direktora EAA Kristijana Milca, kao i predsednika Hansjerg Virca. Ovo će biti najveće organizovano takmičenje u istoriji srpske atletike i čast nam je što će upravo Beograd biti domaćin velikog događaja. Pripreme za Evropski šampionat u dvorani počeće već od danas – rekao je generalni sekretar ASS Slobodan Branković.

Nema sumnje da će možda baš ovaj šampionat iznedriti nove zvezde srpske atletike jer je svim sportistima i onima koji prate sport dobro poznato koliko podrška domaće publike može da znači.

– Presrećna sam što će atletika našoj publici prirediti nešto nezaboravno za svu podršku koju nam pruža svih ovih godina. Ovim putem želim da čestitam atletskoj delegaciji koju su predvodili Veselin Jevrosimović i Slobodan Branković. Jedva čekam da uz 20.000 ljudi pevam Bože pravde. Biće zaista fenomenalno i to je nešto što je srpska atletika čekala sve ove godine. Biće pravi spektakl – izjavila je trećeplasirana u skoku u dalj na svetskim šampionatima na otvorenom i u dvorani, Ivana Španović.

Nastup pred domaćom publikom stvara i određeni pritisak, a reprezentativac Srbije u bacanju kugle Asmir Kolašinac zna da ima obavezu da zablista na domaćem terenu.

– Ovo je samo dokaz koliko nas sada poštuju u Evropi i svetu kao jednu atletsku velesilu. Zaista sjajna vest za srpsku atletiku, a i srpski sport. Organizovati tako veliki događaj je velika čast za Srbiju i Atletski savez Srbije, a za nas atletičare pogotovo. Kao evropski dvoranski šampion imam obavezu da na domaćem terenu ponovo zablistam – rekao je Kolašinac.

Zvezda svetske atletike u disciplini koja za Evropljane i nije toliko karakteristična (400 metara prepone), Emir Bekrić, smatra da organizacija šampionata predstavlja dodatni motiv.

– Zadovoljan sam odlukom i veoma mi je drago što će Beograd imati priliku da ugosti evropske atletičare. Rezultati koje smo ostvarili u poslednje vreme i potencijal koji smo pokazali dobiće sada dodatno na jačini, i verujem da će to svima biti motiv da se pokažemo kao pravi domaćini – jasan je Bekrić.

U po mnogima najzahtevnijoj disciplini, višeboju, Srbija ima kvalitetnog predstavnika Mihaila Dudaša koji očekuje što više medalja.

– Veoma sam srećan zbog toga što je Beograd izabran kao domaćin Evropskog prvenstva u dvorani. Nadam se da ćemo našu publiku obradovati medaljama. Takođe bih čestitao Atletskom savezu Srbije na trudu, i nadam se da će ovo biti podsticaj da se atletska dvorana još brže završi – rekao je Dudaš.

Atletski savez je za kandidaturu dobio punu podršku Grada Beograda i Vlade Republike Srbije tako da nema sumnje da bi sve trebalo da protekne u najboljem redu, a Evropska asocijacija navodi u svom saopštenju povodom organizacije EP u Beogradu da Srbija ima iskustva u ovakvim poslovima i da je EP u krosu koje je u decembru održano u prestonici bilo na najvišem nivou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari