Prvo je Ivana Španović iznenadila i obradovala Srbiju, a sinoć i Emir Bekrić. Jedini Evropljanin u finalu trke na 400 metara sa preponama na Svetskom prvenstvu u Moskvi osvojio je bronzanu medalju postavivši ponovo državni rekord sa vremenom 48,05.

Sa samo 22 godine iza sebe je ostavio i velikana ove discipline Feliksa Sančeza, a oduševio ceo sportski svet što su i dokazali brojni novinari i fotoreporteri koji su se sjatili oko njega posle istorijske trke za srpsku atletiku. Četvrtoplasirani Kubanac Omar Sisneros je bio lošiji od Bekrića za samo sedam stotinki, zlato je osvojio Džehju Gordon sa Trinidada i Tobaga (47,69), a srebro Amerikanac Majkl Tinsli (47,70), dok je divljenja vredan i podatak da šestoro finalista i dalje ima bolje lične rekorde od srpskog atletičara.

– Najvažnije je da sam video majku na cilju. To mi je bila najveća podrška. Najbitnija stvar je to što sam ispunio cilj za ovu 2013. godinu i što ću ovim uspehom podstaći mnogo dece da se bave atletikom. Ovo je najlepši dan u mom životu, najlepši dan u mom timu. Prelep dan za srpsku kraljicu sportova posle Ivane Španović. Presrećan sam i hvala svima koji su me podržavali i bili uz mene sve vreme i što je najbitnije, jurimo ka novim ciljevima – ushićeno je i sa suzama u očima izjavio Bekrić posle trke, a zanimljivo je da je državni rekord od početka godine popravio za sekundu i deset stotinki.

Dobro je Bekrić počeo trku, ali je pred poslednju preponu počeo da gubi ritam i nalazio se na petom i šestom mestu, da bi u finišu ubrzao i ostavio iza sebe velikane ove atraktivne discipline. Posle srebrne medalje na Evropskom prvenstvu prošle godine, Bekriću je ovo drugo odličje sa najvećih atletskih takmičenja.

Čestitali Nikolić i Dačić

Predsednik i premijer Srbije, Tomislav Nikolić i Ivica Dačić čestitali su Bekriću na istorijskom uspehu, dok su se tome priključile i brojne srpske javne ličnosti, pre svega sportisti, među kojima su Zorana Arunović, Mihail Dudaš, Žarko Šešum, Ivana Maksimović i mnogi drugi.

Kolašinac nastupa u finalu

Trećeplasirani sa Evropskog prvenstva, srpski atletičar Asmir Kolašinac, pokušaće da donese Srbiji treću medalju sa Svetskog šampionata i danas od 18.10 takmičiće se u finalu u disciplini bacanje kugle. Kolašinac je plasman u finale izborio kao deseti od ukupno 12 atletičara koji će se boriti za medalje sa hicem od 20,07 metara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari