Najbolji srpski sportista svih vremena na putu je da postane jedan od Top 5 koji su ikada igrali tenis na svetu. Novak Đoković je 2011. osvajanjem tri grend slema, osim Rolan Garosa, postavio granice, koje su tada delovale kao gornji limit iznad kojeg se ne može. Ipak, Nole je ove sezone dostigao sopstvene standarde i bez obzira na krajnji rezultat na US openu, njegov učinak blize je perfekcije.

Kako drugačije definistati dostignuća jednog igrača koji je od jedanaest mogućih finala, na isto toliko turnira na kojima je nastupio (US open je u toku), odigrao nestvarnih deset finala, osvojivši pritom šest turnira, uključujući i dva grend slema Australijan open i Vimbldon). Srbin je u toku takmičarske godine došao do šestog mesta na večitoj listi igrača po broju nedelja provedenih na prvom mestu ATP liste. Đoković će izvesno do kraja godine sustići i Džona Mekinroa na petoj poziciji; Nole je sakupio 163 nedelje na vrhu, dok je čuveni Amerikanac proveo 170 nedelja kao prvi igrač planete. Upravo je na US openu plasmanom u četvrtfinale, posle pobede nad Batistom-Agutom Đoković postao treći najbolji igrač svih vremena po broju četvrtfinala na jednom grend slemu. Đokoviću je duel sa Felisijanom Lopezom u NJujorku bio 26. na najveća četiri turnira (Australijan open, Rolan Garos, Vimblodon, US open) u borbi za polufinale; nema sumnje da će prestići Džimija konorsa koji je 27. puta igrao u četvrtfinalu, dok je rekorder Rodžer Federer sa 35 četvrtfinala.

Đoković je ove sezone postao jedini igrač koji je savladao Rafaela Nadala na sva četiri grend slema, nakon što ga je pobedio u četvrtfinalu Rolan Garosa. Novak je takođe tekuće takmičarske godine postao prvi igrač u istoriji tenisa koji je osvojio uvodna tri mastersa (Indijan Vels, Majami i Monte Karlo). Ove sezone je sa dva osvojena grend slema došao do cifre od devet trofeja na najznačajnijim turnirima, čime je pretekao na večitoj lsiti Konorsa, Agasija i Lendla. Zanimljivo je da je Đoković jedini igrač u istoriji koji je tri uzastopne godine pobeđivao na Indijan Velsu i u Majamiju. Sve ove rekorde Novak je uradio u 2015. a tek mu predstoje izazovi u Peking, Šangaju, Parizu, Londonu….

Protiv Čilića kasno sinoć

Novak Đoković je u noći između petka i subote odigrao meč polufinala US opena sa Marinom Čilićem. Nole je do susreta u NJujorku imao perfektan skor sa hrvatskim teniserom, savladavši ga na svih trinaest međusobnih duela, od kojih su sedam odigrali na tvrdoj podlozi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari