Nije tajna da je Italija svetska sportska sila. Fudbaleri, odbojkaši, vaterpolisti, ne tako davno košarkaši, na velikim takmičenjima gotovo uvek se okite nekom od medalja. U nacionalnim šampionatima Italije u ovim kolektivnim sportovima igra i veliki broj srpskih sportista.

Mnogi od njih upravo na vrhuncu karijere pokazuju svoje znanje na stadionima i u halama širom Apeninskog poluostrva, a nemali je i broj naših stručnjaka koji rade na „čizmi“. Kvalitetan život u svakom pogledu „naterao“ je bivšeg košarkaša Aleksandra Đorđevića da i po okončanju karijere ostane da živi u Italiji, njegovim stopama će verovatno i kapiten fudbalske selekcije Srbije Dejan Stanković, a po odlasku u penziju povratak u Italiju najavio je i Kobe Brajant. Košarkaš Los Anđeles Lejkersa živeo je osam godina na Apeninskom poluostrvu, gde je njegov otac igrao na zalasku karijere.

Duel fudbalskih reprezentacija Srbije i Italije, koji je sinoć odigran u Đenovi u okviru kvalifikacija za šampionat Evrope 2012, predstavljao je susret velikih rivala, ali i još većih sportskih prijatelja. Decenijama unazad Italija je „obećana“ zemlja mnogim našim reprezentativcima, a i sada svoj hleb na Apeninskom poluostrvu zarađuje nekoliko članova nacionalnog tima Srbije. Kapiten „orlova“ Dejan Stanković gradi trinaestu sezonu u „kalču“, a dokaz njegovih odličnih igara predstavlja i priznanje koje je dobio tokom prošle nedelje. Naime, vezista Intera svrstan je u najbolji tim stranaca koji su od 1980. godine igrali u italijanskom šampionatu. Letošnji dolazak Miloša Krasića u Juventus dodatno je uzburkao strasti na Apeninima, ali i potvrdio da se naši najbolji fudbaleri rado odlučuju da karijeru nastave sa druge strane Jadranskog mora. Srpsku koloniju u Seriji A trenutno čine i Siniša Mihajlović (trener), Adem Ljajić i Vlada Avramov u Fiorentini, Boško Janković u Đenovi i Dušan Basta u Udinezeu. Svi oni zajedno sa brojnim Brazilcima, Argentincima i zvezdama sa Starog kontinenta podigli su kvalitet italijanskog šampionata koji je po mnogima najjači na svetu. U prilog tome i činjenica da je aktuelni šampion Evrope tim Intera.

Košarkaški šampionat Italije nekada je bio mnogo kvalitetniji o čemu svedoči i podatak da su naše najveće zvezde iz poslednje decenije prošlog veka (Aleksandar Đorđević, Predrag Danilović, Zoran Savić, Dejan Bodiroga) najsvetlije trenutke u svojim karijerama provele na Apeninskom poluostrvu. Od poznatijih srpskih igrača u Italiji sada igraju Nemanja Aleksandrov i Dušan Šakota u Skavoliniju, Vladimir Micov u Kantuu, Ivan Zoroski u Teramu. Dušan Vukčević je godinama bio važna karika u Bolonji, dok je u poslednjem prelaznom roku u Beneton stigao i srpski reprezentativac Stefan Marković. Važan deo svoje trenerske karijere u Italiji su proveli Željko Obradović, Duško Vujošević i Dragan Šakota.

Nacionalni šampionat Italije u odbojci definitivno je bez premca. Gotovo da nema igrača koji nešto znači u igri preko mreže a da bar deo svoje karijere nije gradio na Apeninskom poluostrvu. Kapiten „orlova“ Nikola Grbić još uvek aktivno igra u italijanskom šampionatu, kao i Nikola Kovačević, Miloš Nikić, Dragan Stanković i Marko Podraščanin.

Italijani su svetska sila i u vaterpolu, što su potvrdili osvajanjem srebrne medalje na nedavno završenom šampionatu Evrope u Zagrebu. Njihov nacionalni šampionat takođe je godinama u svetskom vrhu, a Pro Reko i Posilipo godinama traju u evropskom klupskom vrhu. Skoro da su svi naši vaterpolisti, članovi nacionalnog tima poslednje decenije, bar deo svoje karijere proveli u Italiji.

Italija je Srbima, izgleda, po meri.

Vladimir Grbić: Sistem je perfektno organizovan

Bivši reprezentativac naše zemlje Vladimir Grbić dobar deo karijere proveo je u Italiji i biranim rečima govori o stepenu razvijenosti sporta uopšte na „čizmi“.

– Odbojkaška liga u Italiji je definitivno najbolja na svetu. Celokupan sistem je perfektno organizovan. Sportisti aktivno učestvuju u promociji svog sporta, ali imaju i socijalnu ulogu jer obilaze škole i rado se odazivaju pozivima iz humanitarnih organizacija. Ljudi koji ulažu u sport imaju dobar motiv za to jer dobijaju poreske povlastice i mogućnost da zarade na legalan način. Italijani stvarno znaju da naprave spektakl – oduševljen je Grbić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari