Najbolji srpski vaterpolisti ostvarili su sve svoje ciljeve ove sezone. Nije im pošlo za rukom da posle titula u Svetskoj ligi i Svetskom kupu podignu pobednički trofej i na prvenstvu Evrope, mada nisu bili daleko od toga, ali uradili su ono što nije niko drugi ovog leta – uzeli medalje na sva tri takmičenja. Bronzanim odličjem iz Zagreba zatvorili su usta svima koji su i posle zlata na SP prošle godine sumnjali u kvalitete, domete i trajanje nove generacije „plavih delfina“, ko zna koji put pokazali da nije baš sve u novcu, jer ga vaterpolisti i njihov savez nikada nisu imali dovoljno, ali i bacili rukavicu odgovornima u državi, medijima i javnosti takođe, jer ih se setimo samo kada nas obraduju, kao pobedom protiv Mađarske u meču za treću poziciju na 29. šampionatu Starog kontinenta.

– Utakmica sa Mađarima bila je veliki test za ovu ekipu, nenaviknutu da igra za treće mesto. Ali, majstori su majstori, bez obzira na okolnosti. Momci su opet pokazali da su od čvrstog materijala. Ogromna želja, visok moral i rešenost da na superioran način završe leto donela im je još jednu medalju. Ne znam za druge, ali nama je evropska bronza zlata vredna. Ne može se uvek biti prvi – s razlogom se ponosi naš selektor Dejan Udovičić, koji se sa igračima tri meseca potucao po Srbiji i belom svetu, hladnim ili pregrejanim bazenima, a Zagreb „video“ samo zahvaljujući kreditu koji je VSS podigao kod jedne banke.

I kapiten Vanja Udovičić hvali dostignuća ekipe, „skockane“ tek posle Olimpijskih igara u Pekingu 2008, s prvenstvenim ciljem da osvoji zlato na OI u Londonu 2012.

– Nije bilo lako izdržati ovako dugo takmičarsko leto, prebroditi sve objektivne i subjektivne prepreke na putu do ovog Evropskog prvenstva, ostati na visokom nivou i uzdići se posle izgubljenog polufinala. Jesmo mladi, ali smo velika i hrabra ekipa.

Golman Slobodan Soro žali za propuštenom šansom za triplu krunu, ali se diči bronzom.

– Lepo je kada se sve završi pobedom, koja znači medalju. Žao mi je zbog onog poraza od Hrvata, mogli smo da uđemo u legendu po broju osvojenih turnira u seriji. Idemo dalje, biće još prilika. Ova generacija će tek da pravi velika dela.

Filip Filipović podseća da se naša selekcija od 2005. i Svetskog prvenstva u Melburnu ni sa jednog velikog takmičenja nije vratila bez medalje, a EP u Zagrebu bilo je 10. u nizu.

– Kada smo jedinstveni, onda smo bez premca. Ne znam selekciju koja je osvajala medalje na toliko uzastopnih takmičenja – govori istinu jedan od naših najboljih vaterpolista, koji su se kući, naravno, vratili autobusom.

Udovičić MVP turnira

Naši vaterpolisti nisu stigli do samog vrha, ali je to učinio njihov kapiten Vanja Udovičić. Selektori svih zemalja učesnica EP proglasili su ga najboljim igračem turnira, a on se sa 21 datim golom izborio za titulu najefikasnijeg aktera šampionata.

Hrvatska šampion

Pobednički trofej ostao je u Zagrebu, pošto je domaća Hrvatska dobila finalni duel sa Italijom – 7:3. Osvajač zlata na prošlom EP u Malagi, Crna Gora, ostala je bez medalje, kao i aktuelni svetski viceprvak Španija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari