Najbolji teniser sveta Novak Đoković toliko je ispred najvećeg dela svoje konkurencije da pobeđuje i kada odigra ispod svog nivoa, što je u noći između utorka i srede demonstrirao na četvrtfinalnom meču Otvorenog prvenstva Sjedinjenih Američkih Država sa Špancem Felisijanom Lopesom – 3:1 (6:1, 3:6, 6:3, 7:6).

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt;  Vodeći na ATP listi namučio se više nego što to sugeriše rezultat skoro trosatnog duela – pogotovo u četvrtom setu – ali je na razliku u kvalitetu, šampionskom iskustvu i mentalnoj snazi sačuvao nedodirljivost u reketanju sa 19. teniserom u svetskom poretku i „bacio rukavicu“ braniocu titule na zadnjem grend slem turniru u sezoni Hrvatu Marinu Čiliću (petak, 18.00).

Nole je poslednji put u NJujorku ispao pre polufinala daleke 2007. godine, ni ovog puta nije bio doveden u pitanje njegov prolaz u Top 4, međutim naš sportista ni tokom meča nije krio nezadovoljstvo pojedinim segmentima svoje igre, zbog čega je često naglas komentarisao napravljene greške i obraćao se boksu sa svojim saradnicima.

– Servis nije funkcionisao u prvom delu meča, posle toga je bilo bolje. Servirao sam prilično solidno u prva tri-četiri kola, sada to nije bio slučaj. Malo sam sebi zakomplikovao život na terenu. Ritern je, zato, na svom mestu – samokritično je „poentirao“ manjkavosti u svojoj poslednjoj partiji Đoković.

– Sa ovakvim igračima, kada serviraju dobro, veoma je teško vratiti se u igru. Posle toga je bilo poprilično izjednačeno, opet dobar treći set, pogotovo u prvom delu. Četvrti nisam imao nešto mnogo šansi na riternu, dobro je servirao, pokrivao mrežu, ali završio sam posao onako kako sam želeo. Odličan taj-brejk, ubačeni ja mislim svi prvi servisi. S druge strane, anticipirao sam dobro na dva poena na njegov servis i dobio ta dva mini-brejka koja su, ispostavilo se, bila prednost koju sam zadržao do kraja – podvukao je Beograđanin crtu ispod najnovijeg slavlja protiv Lopesa.

Na redu je 14. meč sa Čilićem, koji nikada nije uhvatio Đokovića na krivoj nozi.

– Sigurno da mogu da iskoristim kao neku psihološku prednost. Ali on je igrao svoj najbolji tenis na US openu prošle godine kada je i osvojio prvu grend slem titulu. Poznajemo se izuzetno dobro, treniramo često, gotovo na svakom većem turniru bar jednom. Dobri smo prijatelji, izuzetno ga cenim. Opet, s druge strane, znam šta me očekuje. Verujem da će pokušati da bude agresivan, da igra kao i prošle godine protiv Federera i Nišikorija kada je i osvojio US open – „skenira“ Novak rivala, koji je dalje prošao posle pet iscrpljujućih setova sa Francuzom Žo-Vilfredom Congom.

Đoković će na „Flešing Medouzu“ igrati deveto vezano grend slem polufinale, ali ne želi tu da se zaustavi. Uostalom, ta kombinacija skromnosti i ambicioznosti su ga i doveli do teniskog vrha.

– Polufinale jednog od četiri najveća turnira na svetu je odličan rezultat, ali ja sam sebi zbog uspeha u proteklih pet-šest godina postavio visoke standarde i očekivanja. Znam zašto sam došao ovde, a to je titula na US openu. Nadam se da ću imati mogućnost da se borim za trofej u nedelju – jasan je prvi reket sveta.

Sereni pripao sestrinski obračun

Amerikanka Serena Vilijams očekivano se plasirala u polufinale grend slema u NJujorku, pošto je savladala stariju sestru Venus – 2:1 (6:2, 1:6, 6:3) i izašla na crtu Italijanki Roberti Vinči.

– Venus i ja smo očigledno veoma žestoki konkurenti na terenu, ali kada se meč završI, mi smo sestre i cimerke – objašnjava neverovatna Serena, koja je ove godine slavila na Australijen openu, Rolan Garosu i Vimbldonu, pa bi u slučaju trijumfa na US openu postala prva teniserka u 21. veku bez greške na grend slemovima u jednoj sezoni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari