Pobedom nad Švajcarcem Rodžerom Federerom nakon četiri sata vrhunskog tenisa Novak Đoković je po drugi put osvojio titulu na Vimbldonu, a kao i te 2011. i sada se popeo na prvo mesto ATP liste. Rezultat od 3:2 (6:7, 6:4, 7:6, 5:7, 6:4) najbolje opisuje ono što se dešavalo na travi centralnog terena u Londonu i put našeg asa do sedme grend slem titule koju je Novak proslavio možda i emotivnije od bilo kog pehara koji je podizao u karijeri.

– Posvećujem trofej mojoj budućoj supruzi i budućoj bebi. Postaću otac uskoro, još se pripremam za to i to je veliko zadovoljstvo. Takođe, titulu posvećujem mojoj porodici, braći, mom timu koji žrtvuje svoje slobodno vreme kako bi ostvario snove. Kao i mom prvom treneru Jeleni Genčić koja je preminula prošle godine – rekao je sa suzama u očima Novak a onda podigao trofej visoko ka nebu, simbolično ga pokazujući Genčićevoj, kao i pre tri sezone kada joj je kući doneo pehar o kojem su zajedno sanjali pre dve decenije.

Đoković se zahvalio i velikom rivalu na vrhunskom meču, uz reči da se nadao da će Federer promašiti prvi servis pred kraj četvrtog seta kada je Novak imao meč loptu. Švajcarac mu nije ostao dužan reči hvale, uz konstataciju da ni sam ne zna kako je stigao do petog seta, ali da je Novak sjajan igrač, te da je zaslužio veliki pehar.

Da će veliko finale ovogodišnjeg Vimbldona doneti veliku borbu i pregršt vrhunskih poteza dva teniska asa bilo je jasno već tokom prvog seta. Đoković i Federer odlično su servirali, s tim da je Novak više pretio, ali bez prilike za brejk. To je prvu deonicu odvelo u tajbrejk u kojem je naš teniser imao dve set lopte, ali kada ih nije realizovao Švajcarac je poveo sa 1:0. To kao da je dodatno razljutilo srpskog tenisera pa je u drugom setu već u trećem gemu napravio brejk, a sve što je Federer uspeo da uradi je da pri 5:4 dođe do brejk lopte, ali ne i da produži neizvesnost.

Treća deonica donela je još žešću borbu, još jače i lepše poene, ali ne i brejk lopte pa je tajbrejk još jednom morao da presudi. Đoković se bolje snašao i uspeo da povede sa 2:1 u setovima, čak i uprkos jednoj spornoj sudijskoj odluci koja ga umalo nije koštala seta. Da ih polako stiže umor i da servis slabi bilo je jasno u četvrtom setu. Novak je prvi iskoristio pad Švajcarca i poveo sa 3:1, Federer je uzvratio brejkom, da bi naš teniser još jednom bio bolji na rivalom početni udarac (4:2). Poveo je srpski igrač i sa 5:3 i servirao za meč, a onda je sve stalo. Doduše, imao je Đoković i pomenutu meč loptu na Federerov servis pošto je Rodžer najpre vratio brejk, ali kada je Švajcarac osvojio svoj gem i još jednom oduzeo servis Novaku otišlo se u peti set.

Nakon sigurne igre na svoj servis, Federer je u sedmom gemu prvi došao do brejk prilike, ali kada je nije iskoristio stigla je kazna. Kao i u četvrtom setu, naš teniser je odličnim riternima ugrožavao servis rivala, došao do dve brejk lopte za titulu, realizovao prvu i podigao veliki trofej.

Zimonjiću pehar u miks dublu

Nenad Zimonjić je u paru sa Australijankom Samantom Stosur (na fotografiji) upotpunio odlično nedeljno veče za srpski tenis podigavši pehar Vimbldona u konkurenciji mešovitih parova. Oni su u velikom finalu odigranom posle susreta Đokovića i Federera savladali Maksa Mirnja iz Belorusije i Hao-Čing Čan iz Kineskog Tajpeha sa 2:0 (6:4, 6:2), čime je naš teniser došao do pete grend slem titule u miksu, prve u Londonu pošto je prethodno u dva navrata slavio na Australijan openu i Rolan Garosu.

Čestitke sa svih strana

Prvu čestitku svom budućem suprugu uputila je Jelena Ristić a onda su putem društvenih mreža počele da stižu pohvale sa svih strana. Među prvima su Novaku čestitali nekadašnji šampioni Vimbldona Martina Navratilova, Džimi Konors, Tim Henman i Pet Keš, kao i Endi Rodik, a onda su se oglasili aktuelni teniseri među Kojima i Huan Martin del Potro. Novaku je čestitao i jedan od najboljih evropskih košarkaša u NBA Dirk Novicki koji nije propustio da pohvali i svog sunarodnika Bekera, kao i naš plivač Ivan Lenđer, odnosno fudbaler Mančester sitija Edin Džeko. Takođe, osvajanje Vimbldona Novaku je čestitao i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić.

Beker: Čast je raditi sa Novakom

– Sjajno je iskustvo raditi sa Novakom i u tome baš uživam. Sa njim je lako raditi jer je veoma motivisan. Đoković želi da trenira svaki dan. On igra da bi pobedio, nije zadovoljan polufinalima i finalima. Velika je čast za mene što sam deo njegovog tima – kazao je nakon finala legendarni Boris Beker koji je od ove sezone prvi trener Novaka Đokovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari