Hod po trnju u prva dva kola ABA lige ostavio je vidljive posledice na Vanju Marinkovića i saigrače, kojima već u ranoj fazi sezone bride tinejdžerski obrazi zbog jednog od lošijih početaka u poslednjih deceniju i po. Nakon nesrećnog poraza u prvom kolu od Metalca u Valjevu Partizan je sinoć izgubio i drugi meč u tri dana – bolji od izabranika Petra Božića bili su košarkaši Mega Leksa (76:59), uprkos odsustvu dvojice važnih igrača Nikole Ivanovića i Radeta Zagorca. Ulogu junaka meča preuzeo je mladi reprezentativac Francuske Timote Lvavu koji je sa 27 poen predvodio saigrače do prvog trijumfa nad crno-belima u klupskoj istoriji.


U danu kada je Partizan slavio 70. rođendan košarkaškoj sekciji je u Sremskoj Mitrovici preselo slavlje koje je sinoć organizovano tim povodom u Narodnom pozorištu. Opšta mesta potvrđena su i u duelu sa najmlađom ekipom u ovosezonskom izdanju ABA lige: neuigranost, nedovoljno isprofilisan sastav, nedostatak iskusnog plejmejkera i krilnog centra, slaba forma prekaljenih Perovića i Vitkovca duplirani su lošim procentima šuta i slabom organizacijom igre. Osim pomenutih Ivanovića i Zagorca Megi je nedostajao ranije povređeni Kaba, dok je Nikola Janković (povredio skočni zglob protiv Zvezde) ipak zaigrao rizikujući da pogorša zdravstveno stanje.

Motivisan da srpskoj publici što pre dokaže rejting jednog od perspektivnijih francuskih bekova dvadesetogodišnji Lvavu je u prvom poluvremenu najavio simultanku protiv Partizana. Uvodnih 16:2 za domaćina Partizan je uspeo da nadoknadi (18:18) ali je od tog momenta bio u konstantnom zaostatku. U odsustvu povređenih Andrića i Murića crno-belima je nedostajao iskusniji igrač u spoljnoj liniji, previše tinejdžera je vrlo lako entuzijazam pretvaralo u paniku i “divljanje” jer im se mašta nije poklopila sa realnošću. Previše izgubljenih lopti i slabija organizacija igre izraženi su u 16 poklonjenih napada i svega 29 odsto uspešnosti za tri poena. Partizan je u 32. minutu po drugi put sustigao rivala (53:53), ali je kao i prilikom prvog izjednačenja domaćin ubedljivom serijom (12:0) rešio sve nedoumice u vezi sa pobednikom duela. Vodeći protagonista duela Lvavu je u trijumfalnoj seriji nanizao devet poena, dok sa druge strane crno-beli u poslednjih osam minuta nisu imali šuterski raspoloženog igrača. Marinković i Vrabac ubacili su po 13 poena, dok je u redovima Mege dobar bio i centarski tandem Samardžiski (12p, 10sk) – Janković (8p, 8sk). Bio je to i duel rođene braće Aranitović, mlađi Aleksandar (1998) debitovao je za Megu ubacivši 7 poena (na pozajmici iz Zvezde), dok je stariji Petar (1994) u Partizanu ostao bez učinka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari