Sve do ove sezone nijedna završnica grend slema u poslednjih pet-šest godina nije se mogla zamisliti bez predstavnika velike četvorke (Rodžer Federer, Rafael Nadal, Novak Đoković, Endi Marej); međutim u 2015. počeli su da duvaju neki novi vetrovi u muškom tenisu, koji su prvo „zbrisali“ Nadala, da bi u NJujorku prema snazi i dimenzijama oluje prešli u tornado – Španac je poslat kući već nakon trećeg kola, dok je Endi Marej završio sa učešćem u osmini finala, prvi put posle pet godina na jednom grend slemu.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

 Novak Đoković još uvek vešto talasa, ne gubi ravnotežu na tankoj liniji između njujorškog betona i hladnog Atlantika; u odnosu na najveću konkurenciju Rodžer Federer na poslednjem grend slemu u sezoni igra kao tinejdžer, željan dokazivanja i slave pod svetlima reflektora. U 35. godini života, sa čitavom niskom trofeja sa najvećih turnira, oreolom najboljeg tenisera svih vremena Švajcarac ne posustaje, ponaša se kao da mu od svakog narednog meča zavisi karijera, iako je i sa finansijskog aspekta obezbedio praunuke.

Kada je Marin Čilić prošle sezone osvojio US open teniski svet sa oduševljenjem je dočekao momenat prekida apsolutne dominacije velike četvorke na najznačajnijim turnirima. Rolan Garos je u poslednjoj deceniji bio rezervisan za Rafaela Nadala (slavio devet puta na pariskoj šljaci), ali je ove sezone njegovo potonuće u formi spremno dočekao Sten Vavrinka (promenio ime Stanislas) istrgnuvši iz ruku Đokovića toliko željeni trofej u Parizu.

Novak i Federer su tako postali dvojac bez kormilara na poslednjem grend slemu u sezoni. Rodžer deluje impresivno u NJujorku, sve do četvrtfinala nije izgubio set, a u poslednjem duelu protiv DŽona Iznera dobio je dva taj-brejka, uz jedan brejk u trećem setu, što je rezultiralo trijumfom od 3:0.

– Izner je jedan od najboljih servera na svetu, njegov drugi servis je posebno fascinantan. Igrao je dobro u polju, udarao jako, morao sam da uzvratim istom merom. U nekim nezgodnim situacijama na drugi servis odigrao sam pravovremene i tačne udarce. Imao sam i sreće u taj-brejkovima, ali je to sve manje važno kada se pobedi. Služio me je servis u kriznim situacijama, kad god je bilo gusto pogađao sam prvi servis što me je i odvelo do trijumfa – poručio je Federer, koji će se u četvrtfinalu sastati sa Rišarom Gaskeom, inače Federer još od 2001. i poraza od Andreja Agasija nikada nije eliminisan na US openu pre polufinala.

Endija koštao taj-brejk

Endi Marej ostao je bez četvrtfinala jednog grend slema prvi put posle pet godina. Škot nije imao rešenja za Kevina Andersona iz Južne Afrike; preskupo su ga koštali taj-brejkovi u prvom i četvrtom setu. Marej je treći deo duela takođe dobio posle 13 gemova, međutim u prvom, a pogotovo četvrtom setu nije uspeo da oduzme servis rivalu u taj-brejku. Anderson je posebno bio impresivan u 13. gemu četvrtog seta koji je dobio sa 7:0.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari