FIBA suspendovala priznanje ABA lige 1

Izvršni komitet Međunarodne košarkaške federacije suspendovao je priznanje Jadranske lige. Komitet je na sastanku u Parizu razmatrao odgovore 14 košarkaških saveza, posle odluke FIBA Evrope o njihovoj suspenziji.

FIBA Evropa je 20. marta suspendovala 14 košarkaških saveza, među kojima i srpski, jer su njihovi klubovi odlučili da se takmiče u Evroligi i Evrokupu, a ne u Ligi šampiona, koju organizuje FIBA Evrope.

Kako se navodi u saopštenju, Izvršni komitet FIBA je obavešten o konsultacijama sa 14 saveza i izrazio je zadovoljstvo „konstruktivnim naporima za rešavanje problema“.

Izvršni komitet FIBE je, uzimajući u obzir nedavne odluke iz kompanije koja upravlja Evroligom, vezanim za sistem i kalendar takmičenja, doneo nekoliko odluka, među kojima i onu o suspenziji priznanja Jadranske lige.

„Od saveza se traže dalja pojašnjenja njihovih odgovora. Takođe, traži se da savezi i klubovi garantuju da su saglasni sa odlukama Borda FIBA Evropa od 29. aprila. Odlučeno je da se suspenduje priznanje ABA lige, posle nedavnih dešavanja na prostoru bivše Jugoslavije, a posle povratnih informacija od nacionalnih saveza u tom regionu“, navodi se u saopštenju.

FIBA će nastaviti da prati situaciju, a naredni sastanak Izvršnog odbora održaće se 14. maja u Minhenu, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari