Kosovo primljeno u FIFU 1

Kosovo je primljeno u FIFA na kongresu Međunarodne fudbalske federacije koji je održan u petak u Meksiko Sitiju. Od ukupno 164 validnih glasova prisutnih članova Kongresa, prijem kosovskog fudbalskog saveza podržalo je 141, dok je 23 bilo protiv.

Prijem Kosova u članstvo FIFA bio je očekivan s obzirom na raniju odluku UEFA da uvrsti kosovski savez u svoje redove. Prema statutu Međunarodne fudbalske organizacije članovi mogu postati jedino savezi koji su prethodno dobili članstvo u UEFA. Ova odluka znači da će kosovski fudbalski tim igrati kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018, i to u grupi sa Hrvatskom, Turskom, Islandom, Finskom i Ukrajinom, a pridružiće im se i Gibraltar, koji je takođe postao nova članica FIFA.

Obrazlažući odluku da Kosovo bude primljeno u Međunarodnu fudbalsku organizaciju član Veća FIFA Senes Erzik rekao je da i pored toga što se Kosovo suočava sa finansijskim i organizacionim izazovima ispunjava kriterijume potrebne da postane članica.

Na drugoj strani, Željko Kojić, koji se obratio u ime Fudbalskog saveza Srbije, ponovio je argument da Kosovo nije članica Ujedinjenih nacija, odnosno da je prijem u UEFA bio kršenje statuta te da će FSS pokušati da obori tu odluku pred Arbritražnim sudom za sport u Lozani.

Poslednji Kongres FIFA ostaće upamćen i po tome što je po prvi put izabrana žena za generalnog sekretara. Senegalka Fatma Samura, koja je prethodno radila u UN, zameniće Žeroma Valka, koji je otpušten u januaru zbog navoda da je učestvovao u korupcijskom skandalu FIFA.

FIFA u pravnom nasilju

Odluka Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) da primi u svoje članstvo fudbalski savez samoproglašenog Kosova je najdrastičniji
primer upliva politike u sport i neodgovorno zatvaranje očiju pred nesagledivim posledicama koje će ova odluka imati na fudbal, saopštila je u petak uveče vladina Kancelarija za Kosovo i Metohiju.
FIFA je, umesto da se brine o interesima sporta, ovime na sebe preuzela ulogu političkog tela, potpuno zanemarujući činjenicu da će reprezentacije zemalja koje ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova biti dovedene pred veoma težak izbor ukoliko dođu u situaciju da igraju protiv selekcije nepostojoće države, ocenjeno je u saopštenju.

FSS nastavlja pravnu borbu

Potpredsednik Fudbalskog saveza Srbije Željko Kojić na Konresu FIFA u Meksiko Sitiju, pre glasanja o prijemu Kosova, rekao da FSS nije protiv da se fudbal igra na svim delovima planete, ali da se zalaže da se u sportu primenjuju važeća pravila i da se savezi koji neispunjavaju uslove ne mogu primati u članstvo UEFA i FIFA.Fudbalski savez Srbije protiv je prijema Fudbalskog saveza Kosova u članstvo FIFA, rekao je Kojić i istakao da će FSS nastaviti pravnu borbu čiji je cilj da opovrgne odluku UEFA Kongresa o prijemu FS Kosova u članstvo ove Konfederacije, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari